Kolumne 25. kolovoza 2016.

Hrskavo i sjajno: Patlidžan rolice sa sirom

patlidzan
foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Pohani hrskavi patlidžan, još tanko narezan na mašinicu, oduvijek mi je bio najdraža grickalica.

Redovno ga koristim i u krem juhama te umacima, a sada je i neizostavna namirnica u kuhinji svake domaćice prilikom pripreme zimnice i popularnog ajvara kojeg svi obožavamo.

Ali za ovu objavu odlučio sam ga pripremiti na jedan brzi, zdravi i jako ukusan način koji je dosta popularan zapadnije od naših krajeva, dok je kod nas (barem u mojem užem krugu) rijetko viđena pojava :).

O čemu se točno radi pročitajte i pogledajte u nastavku.

patlidzan | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Sastojci:

  • 200 g patlidžana
  • 80 g špinata
  • Svježi posni sir
  • 100 g pasirane rajčice
  • 200 g dimljeni sir ili sir za pizzu
  • 55 g peršin
  • papar
  • sol

Priprema:

  1. Patlidžan po dužini narežite na trake debljine oko 0,5 centimetara. Ja to radim koristeći mesoreznicu kako bi mi svaka šnita bila jednake širine.
  2. Svaku šnitu patlidžana zapecite na grill tavi ili na roštilju, i to s obje strane. Kada patlidžan omekša uklonite ga s vatre sa strane i začinite sa soli.
  3. Posni sir i špinat (ja sam koristio zamrznuti špinat, ali ako imate svježi još bolje) pomiješajte s začinima po želji. Dobivenu smjesu stavite na jedan kraj pečene šnite patlidžana te je s te strane zamotajte u rolicu.
  4. Punjene rolice poslažite u dublju posudu za pečenje tako da su krajevi rolica okrenuti prema dnu (tako vam se rolice neće odmotati).
  5. Po potrebi dodatno sve začinite sa soli i paprom, zatim prelijte pasiranom rajčicom, posipajte svježe sjeckanim peršinom i na vrh preko svega naribajte sir.
  6. Stavite peći u pećnicu na 200 stupnjeva.
  7. Gotovo je kada se sir otopi preko rajčice.

Poslužite toplo. Dobar tek!

Pronađite nešto za sebe u našem tjednom odabiru namirnica.

Darka možete pratiti i na njegovom blogu Darkova Web Kuharicate na Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.