Kolumne 05. lipnja 2017.

Pečeni picek! Hrvatski klasik s finim prilogom

foto: Fitness Klinika
gastro postao gastro.24sata.hr
Pečeno pile s krumpirima možda je najpopularniji nedjeljni obrok. Sjećam se nedjeljnih ručkova kad smo išli kod bake, uvijek je bilo pečeno pile s krumpirima jer „unuci to vole“. Mi ga isto volimo, a radimo na svoj način...

Ovako pečeno pile je odličan izvor proteina, a pečeno povrće odličan izvor ugljikohidrata. Razlika od tradicionalnog načina pripreme ćete jednostavno primijetiti. Ničemu ne dodajemo masnoću, niti se peče u masnoći.

Možda vas zanima... Pizza s jagodama i piletinom Kolumne

 

Povrće i krumpiri su na papiru za pečenje, a ne u ekstra masti. I iako masti nisu loše za naše tijelo i vrlo su bitne u prehrani, često se u tradicionalnoj kuhinji pretjerano zastupljene. Isprobajte ovaj recept i vidjet ćete kako je najjednostavnija kuhinja u biti i najbolja.

 | Author: Fitness Klinika foto: Fitness Klinika

Ovo je količina za 4 osobe. Ako jedemo samo nas dvoje tada odmah riješimo batake i krilca, a bijelo meso nam ostane za gablec za idući dan.

Za 4 osobe potrebno:

  • 1 pile
  • 0,5 kg krumpira
  • 0,5 kg batata
  • 3-4 manje cikle
  • 3-4 mrkve
  • 1 limun

Začini: sol, chilly, korijander u zrnu, maslinovo ulje, aceto. Korijander smrvite.

 | Author: Fitness Klinika foto: Fitness Klinika

Vrlo bitno! Iako začini nisu uobičajeni kod nas, potrudite se i nabavite ih. Isprobajte! Začini su ti koji čine razliku! Također, pečeno povrće, cikla, mrkva, … ovako pečena kombinacija je jako ukusna i zdrava.

 | Author: Fitness Klinika foto: Fitness Klinika

MARINIRANJE

Pile pripremite za pečenje: namažite pile s malo maslinovog ulja, tek toliko da površina bude sjajna i da se lakše mariniraju začini, prvo sol pa onda chilly i usitnjeni korijander, kako na površinu pileta, tako i unutrašnjost pileta. Limunu ogulite koru (osim ako imate domaći neprskani limun), razrežite na četiri dijela ga i stavite u pile. Ovako pripremljeno pile neka stoji 2 sata na sobnoj temperaturi.

Piletina Možda vas zanima... Dvadeset novih ideja za pripremu savršene piletine Recepti

 

PEČENJE

Pecite pile na 170 stupnjeva, nakon sat vremena ocijedite tekućinu i masnoću pa vratite pile u pećnicu na još sat vremena i pojačajte na 200 stupnjeva da porumeni i dobije hrskavu koricu.

 | Author: Fitness Klinika foto: Fitness Klinika

Povrće; krumpir, batat, ciklu i mrkvu očistite i narežite na komade. Cikla i mrkva neka budu malo tanje narezane jer su tvrđe kako bi do kraja pečenja sve bilo jednako mekano.
Rasporedite povrće na pleh s papirom za pečenje, stavite malo maslinovog ulja, malo aceta, ulja, soli, iscijedite malo limuna, dodajte korijander i chilly.
Rukama sve izmiješajte pa opet rasporedite po plehu i stavite u pećnicu kada ste vratili pile i pojačali pećnicu.
Pecite dok povrće nije mekano.

Možda vas zanima... Najčešće pogreške kod pripreme piletine Špajza

 

Ako vam se sviđa kako kuhamo, ako želite zaviriti kako treniramo, kliknite nas na FITNESS KLINIKA facebook stranici ili upišite svoj e-mail na www.fitness-klinika.com i čitajte nas direktno u svom inboxu. Za vas pišu Sanja, trener osobnog razvoja i Dražen, instruktor fitnesa

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.