Kolumne 18. kolovoza 2015.

Pikant juha od špinata i graška

juha s graškom
foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako teško podnosite ljetne vrućine jeste li razmislili da se malo ‘ohladite’ jednom ljetnom ljutom i vrućom juhom?

Ljute namirnice se posebno preporučuju za konzumaciju ljeti jer prirodno pomažu organizmu da se ohladi povećavanjem tjelesne temperature u odnosu na temperaturu zraka, čime se osjećaj topline čini manjim. Tijelo se također počne prirodno hladiti lučenjem više tekućine te je zbog toga takvo hlađenje zdravije ali i dugotrajnije rješenje nego hlađenje s hladnim pićima ili ohlađenim voćem koji imaju kontra efekt na organizam.

Ako niste ljubitelj ljute hrane možda vas ove vrućine natjeraju da promijenite mišljenje i počnete trošiti ljute namirnice. A jedno od jela s kojim možete krenuti u predivan svijet ljutog je i ova ukusna pikant juha s graškom i ostalim svježim povrćem.

juha | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Sastojci:

  • 130 g žuti luk
  • 130 g rajčica
  • 13 g češnjak
  • 1/2 čajne žlice cimeta
  • 10 g mladog luka
  • 60 g špinata
  • 385 g graška
  • 30 g Jalapeno Acid Slicers
  • 500 ml temeljca
  • 200 g kiselog vrhnja
  • Sol i papar (po želji)

Priprema:

  1. Na vruće maslinovo ulje stavite pržiti sitno sjeckani češnjak i pola čajne žlice cimeta. Nakon minute dodajte rajčicu narezanu na veće komade, nasjeckane listove špinata i luk, grašak, malo mladog luka ili poriluka, i na kraju Jalapeno paprike.
  2. Ja sam koristio ukiseljene verzije, a ako koristite svježe smanjite njihovu količinu i čestim isprobavanjem odredite koliko ih želite staviti u juhu da dobijete željenu ljutinu.
  3. Nakon par minuta dinstanja povrća u loncu prelijte sve s 500 ml povrtnog temeljca i pustite da zakuha. Ako ne volite jako guste juhe dodajte slobodno još temeljca dok ne postignete željenu gustoću tj. rijetkost.
  4. Nakon 20 minuta laganog kuhanja možete dodati kiselo vrhnje za kremoznost, a juhu završite dodatnim kuhanjem od 10-15 minuta. Po potrebi juhu začinite sa soli i paprom.
  5. Juhu poslužite vruću.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.