Kolumne 19. svibnja 2017.

Pita od jagoda s hrskavim iznenađenjem

foto: Anita Karaman
gastro postao gastro.24sata.hr
Anita s bloga Možeš se udat ovog nam tjedna donosi fantastičnu pitu od jagoda. Dopustite da vas najprije osvoji divnim proljetnim bojama, a zatim sjajnim slatkastim okusima i nevjerojatno hrskavom teksturom.

Moj doprinos sezonskim kolačima s jagodama je ova prhka čupava pita kojoj pokrov od zobenih pahuljica, badema i smeđeg šećera daje prekrasnu teksturu. Ako želite još perverzniju varijantu, a naravno da želite, poslužite je uz kuglu dobrog sladoleda od vanilije.

 

Top 10 proljetnih slastica s jagodama Možda vas zanima... Top 10 proljetnih slastica s jagodama Špajza

 

Za još recepata naše gastro genijalke Anite posjetite blog Možeš se udat. i istoimenu Facebook stranicu.

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

Za prhko tijesto vam je potrebno:

  • 250 g brašna
  • 120 g maslaca
  • žlica šećera
  • prstohvat soli
  • 90 ml hladne vode

Priprema tijesta:

  1. Prhko tijesto možete napraviti ručno ili, kao i ja ovog puta, u multipraktiku.
  2. Hladni maslac narežite na kockice i stavite ga nakratko u zamrzivač.
  3. U multipraktiku ili sjeckalici pomiješajte brašno, šećer i sol.
  4. Dodajte maslac i kratko miksajte, dok se maslac ne rasprši u mrvice.
  5. Ulijte vodu i pulsirajte još nekoliko sekundi.
  6. Mrvičastu smjesu prebacite na čistu radnu plohu i rukama je brzo povežite u tijesto.
  7. Oblikujte disk, zamotajte ga u plastičnu foliju i čuvajte u hladnjaku barem sat vremena, a može i preko noći. 
  8. Prije pečenja, tijesto razvaljajte i obložite maslacem namašćen kalup za pitu.
  9. Odrežite viškove tijesta, prekrijte ga folijom i čuvajte u hladnjaku dok pripremate nadjev.

Za punjenje će vam biti potrebno:

  • 500 g jagoda
  • 80 g smeđeg šećera
  • 2 vrećice burbon vanilin šećera
  • žlica limunovog soka
  • 3 žlice škrobnog brašna

Priprema jagoda:

  1. Jagode operite i narežite na četvrtine ili polovine, ovisno o veličini.
  2. Dodajte im obje vrste šećera, limunov sok i škrobno brašno te dobro pomiješajte dok se svi komadi jagoda ne oblože šećerom i brašnom. 
     

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman


Za posip vam je potrebno:

  • 30 g zobenih pahuljica
  • 100 g smeđeg šećera
  • 120 g brašna
  • 5 dag badema, poprženih i nasjeckanih na krupne listiće
  • 90 g maslaca
  • pola žličice soli

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  2. Sastojke za pokrov pomiješajte u zdjeli i utrljavajte maslac u suhe sastojke dok ne dobijete grube, vlažne mrvice.
  3. Kalup s prhkim tijestom izvadite iz hladnjaka, napunite ga jagodama (ubacite i sve sokove koje su jagode pustile), a jagode gusto prekrijte mrvicama pokrova.
  4. Pecite pitu sat vremena.

Savjetujem da kalup postavite na lim za pečenje kad ga ubacite u pećnicu kako vam sokovi od jagoda prilikom pečenja ne bi iscurili po dnu pećnice. Ohladite pitu na sobnu temperaturu i poslužite je uz sladoled od vanilije.

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lvlatka 16:33 20. Svibanj 2017.

    Radila sam ovaj kolač i dobro je ispalo. Po meni možda malo preslatko pa bih smanjila šečer. Budem ga ponovno pekla sa nekim drugim sezonskim voćem jer je recept dobar.

  • Martina92 14:17 19. Svibanj 2017.

    Domace jagode i ove zobene, https://www.malinca.hr/bio-zobene-pahuljice-500g.html i recept ispao za 10 !