Kolumne 21. kolovoza 2015.

Pita od patlidžana

Pita od patlidzana
foto: Ingrid Periša
gastro postao gastro.24sata.hr
Ingrid je dobila puno domaćeg povrća i odlučila pripremiti divnu pitu od patlidžana i parmezana

Godišnji je završio i polako se vraćam u radni ritam. Pale su kiše, i na kratko vrijeme zaustavile kupanje, no nadam se da će sunce uskoro ponovno zagrijati i da ćemo mi i dalje uživati u moru. Dobila sam puno domaćeg povrća, a i tržnice su bogate ljetnim šarenilom. Ovaj put sam se odlučila za pitu od patlidžana koja je odlična za ljetne večeri jer je možete jesti hladnu ili mlaku...Zanimljivo je i to da su djeca pojela svaka komad. Dodale su i vrhnja koji je i meni pasao. 

Pita od patlidzana | Author: Ingrid Periša foto: Ingrid Periša

Za tijesto:

  • 190g brašna
  • 100g maslaca
  • 1 jaje
  • malo hladne vode
  • žličica soli

 

Za nadjev:

  • 2 patlidžana
  • 1 svežanj peršina
  • 40g ribanog parmezana
  • 2 žumanjka
  • 3dl mlijeka
  • 30g brašna
  • sol
  • papar

 

Priprema:

  1. U udubinu u brašnu staviti 75 g maslaca, jaje, sol i žlicu, dvije, hladne vode. Brzo umijesiti i staviti u hladnjak na 30 minuta.
  2. Razvaljati tijesto i obložiti prethodno namašćen kalup za pite. Izbosti ga vilicom, staviti foliju i posuti grahom. Peći 20 minuta na 180 stupnjeva.
  3. U međuvremenu u posudi rastopiti preostali maslac, dodati brašno i popržiti. neprekidno miješajući dodavati mlijeko i pustiti da se zgusne. začiniti solju i paprom.
  4. Očistiti patlidžane i narezati na kockice, možete ih posoliti i odgorčit, ali ja ovaj put nisam, nego sam ih odmah u par tura popržila na maslinovom ulju.
  5. Ocijediti ih, posoliti i dodati bešamelu. Dodati žumanjke, iskosani peršin, parmezan i pomiješati. Kad je tijesto napola pečeno, ukloniti foliju i uliti pripremljenu smjesu.
  6. Peći još 20 minuta na 180 stupnjeva. Poslužiti mlako ili hladno uz žlicu kiselog vrhnja 

Ingrid možete pratiti i na njezinom blogu Prekratak dan i Facebook stranici. 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Barbara Petrović
    merida 11:57 21. Kolovoz 2015.

    Fino izgleda..moram probati ovih dana. Volim patliđane na više načina praviti, ali ovaj još nisam probala.