Kolumne 02. lipnja 2016.

Pogača s feta sirom i maslinama

fug naslov.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Vikendom, kad bih mogla spavati koliko god dugo želim, ja obično ustanem ranom zorom. I baš uvijek je tako. I sjetim se jutara iz djetinjstva kad je već oko 8 naveliko mirisao bakin pečeni kruh ili mamine pogačice. Pa i ja prionem brašniti po kuhinji, baš onako, iz gušta.

Volim miris i dodir dizanog tijesta. I uvijek me fascinira ta magičnost kvasca koja iz ljepljive brašnaste mase napravi divno, prozračno tijesto. I onda se to tijesto pretvori u kruh ili pecivo. Ili ga nadijevamo raznim nadjevima pa ono postane svima dobro poznata pizza ili focaccia. Ja sam ovaj put napravila divnu provansalsku pogaču poznatu kao „fougasse“.

Kad pogledate fotografije ove pogače, način pripreme i sastojke, vjerojatno ćete se zapitati koja je razlika između onog što Talijani zovu fougasse i ovog što se u Francuskoj, točnije Provansi, zove fougasse? Nema razlike. Radi se o skoro identičnom postupku i sličnim mediteranskim nadjevima, samo što ime varira. Tako je ovakva pogača na širem području Španjolske poznata kao hogaza, u španjolskoj regiji Kataloniji je zovu fogassa, a na našim prostorima jednostavno pogača. Ono po čemu se ova pogača razlikuje od drugih pogača jest njen tipični oblik lista, koji se dobije razvijanjem tijesta u nepravilni oblik te zasijecanjem tijesta na određenim mjestima kako bi se dobili proredi. Zanimljivo je da se u prošlosti fougasse koristio kako bi se procijenila temperatura pećnice, odnosno, peći na drva. Vrijeme koje je potrebno da se ispeče fougasse je upravo ono vrijeme postizanja idealne temperature za pečenje kruha koji se stavljao u tu istu pećnicu kako bi se ispekao. Ja sam ovaj današnji fougasse umijesila s crnim brašnom tip 1100 te sam ga nadjenula malo više u grčkom štihu, slanim feta sirom i Kalamata maslinama.

Vi ga možete napraviti identično, a i od bilo kojeg brašna te nadjenuti čime god želite (npr. luk, neki drugi sir, rajčice, paprike, slani inćuni pa čak i gljive). Kod mene se list malo skupio i proredi nisu lijepo vidljivi jer sam imala mali pleh za pečenje, ali je svejedno pogača bila odlična.

Sastojci
Za tijesto:
450 g crnog brašna tip 1100
325 ml mlake vode
3 jušne žlice maslinova ulja
9 g bio suhog kvasca (ja sam koristila Alnatura)
1 čajna žličica soli
Brašno za miješanje

Za nadjev:
100 – 150 g feta sira
Malo maslinova ulja
2-3 prstohvata origana
15 komada Kalamata maslina (ili bilo kojih drugih)
Grančica svježeg ružmarina (ili nekog drugog svježeg začina)
Malo cvijeta soli (ili krupne morske soli)

Priprema:
1. Od brašna, vode, kvasca, soli i maslinova ulja zamijesite pomalo ljepljivo tijesto. Tijesto istresite na dobro pobrašnjenu površinu i uz pomoć brašna umijesite tijesto tako da ostane fino mekano, ali da se više ne lijepi za ruke. Mijesite laganim kružnim pokretima oko 10 minuta. Stavite ga u pobrašnjenu zdjelu, malo ga još pobrašnite odozgo, pokrijte krpom i pustite da odmara najmanje sat vremena.
2. Dok tijesto odmara, vi marinirajte feta sir i to tako da ga izrežete na manje komadiće, stavite ga u zdjelicu, posipajte ravnomjerno origanom te lagano prelijte maslinovim uljem. Također si pripremite masline tako da ih očistite od koštica i prerežete na polovice.
3. Kad je tijesto odmorilo, na lagano pobrašnjenoj površini ga još malo premijesite te razvaljajte u nepravilan oblik lista. Zarežite ga po sredini vertikalno na dva mjesta i malo raširite. Također ga zarežite na svakoj strani okomito (u obliku luka) prema već zarezanom dijelu. Da biste uspješno raširili zarezane dijelove pomognite si s malo ulja (nauljite prste i raširite).
4. Nakon što ste pripremili tijesto, prebacite ga na papir za pečenje i na pleh (dovoljno velik da biste lijepo razvukli tijesto u oblik lista, na primjer onaj od pećnice) u kojem ćete peći fougasse. Naizmjence nadijevajte tijesto fetom i maslinama te kad se završili s nadjevom, lagano ga premažite uljem koje vam je ostalo od mariniranja fete. Na kraju još upiknite malo svježeg ružmarina te po pogači posipajte malo cvijeta soli ili druge soli koju i inače koristite (bilo bi dobro da je grublja).
5. Ostavite fougasse da se još jednom diže, najmanje 45 minuta, pa ga nakon toga pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva jedno 20-25 minuta, odnosno dok površina i sir ne dobiju lijepu zlatnu boju.
6. Kad je pečeno, izvadite iz pećnice i pokrijte čistom krpom i pustite da se prohladi.

Ovu mirisnu pogaču možete jesti još toplu ili hladnu, samostalno ili s nekim namazom te je možete poslužiti uz nareske. Prija kako uz pivo, tako i uz vino. Probajte!

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dalilla 09:14 03. Ožujak 2016.

    Za kolko osoba je to?