Kolumne 418 prikaza 16. svibnja 2017.

Pohani cvijet bagrema s medom i cimetom

Vedran Bošković
Svibanj je mjesec u kojem nas priroda daruje s dva divna bijela cvijeta, bazgom i bagremom. Bazgu manje više svi poznaju zbog super finog sirupa/soka koji se radi od nje ali bagrem je mnogima neistražen...

Kako se moja obitelj bavi pčelarstvom, od malih nogu sam upoznat s važnosti bagrema u prirodi jer je to jedna od najvažnijih medonosnih biljaka u Hrvatskoj, posebice u kontinentalnom dijelu. Ono što pamtim je da smo kao djeca brali cvjetove bagrema i žvakali ih jer su svojoj unutrašnjosti skrivali slatki nektar koji nam se svima tako sviđao.

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković


Koristiti se mogu gotovo svi njegovi dijelovi osim kore koja može izazvati trovanje. Od mladog lista i cvijeta se mogu raditi čajevi i sirupi ili ih konzumirati svježe ili termički obrađene. Sjemenke iz mahune se također mogu koristiti i to kao alternativa grahu i drugim mahunarkama, a čak sam naišao i na podatak da pečene sjemenke bagrema mogu biti zamjena za kavu. Ovo zadnje nisam probao ali me definitivno zainteresiralo. 

Možda vas zanima... Jednostavan bakin kolač od jabuka i cimeta Recepti


Napomena: zbog već spomenute mogućnosti otrovanja ne smiju se koristiti stara kora, zreli list i sirove sjemenke.

Ja ću vam danas predstaviti jedan jednostavanali skroz ukusan recept koji uz dodatak meda, cimeta, pekmeza, ili samo uz malo šećera u prahu - postaje prava poslastica.

 

Možda vas zanima... Slađe ne može: Brze banane s medom i cimetom Recepti


Sastojci:

  • 20-ak cvjetova bagrema
  • 1 jaje
  • 50 g brašna (kombinacija mekog i oštrog)
  • 100 ml hladne vode
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice cimeta
  • prstohvat soli
Možda vas zanima... Jedini recept koji će vam ikad trebati za cimet rolice Recepti

Dodatno:

  • med
  • cimet
  • šećer u prahu
  • ulje za prženje


    Priprema:
  1. Cvijet bagrema uberite ujutro dok se još nije potpuno otvorio te ga lagano operite u vodi pazeći da Vam što manje pupoljaka otpadne. Slagati na kuhinjski papir i ostaviti da se malo posuši.
  2. Navedene sastojke za tempuru samo dobro sjediniti pazeći da Vam ne ostanu grudice brašna. Gustoća smjese koju trebate dobiti je dosta gušća od smjese za palačinke ali ne i pregusta kako bi ove nježne cvjetiće mogli uspješno umočiti. Ja osobno dodam malo praška za pecivo kako bi mi se tijesto napuhalo.
  3. Ulje zagrijte na srednje jakoj vatri te cvijet bagrema koji ste umočili u tempuru pržite do zlatno žute boje. Slagati na papir da se upije višak masnoće.
  4. Poslužiti toplo preliveno medom ili uz pekmez ili jednostavno posuti šećerom u prahu.

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković
U slast! 

Vedranove recepte možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.