Kolumne 17. lipnja 2017.

Pohani patlidžani punjeni suhom vratinom i sirom

foto: Anita Karaman
gastro postao gastro.24sata.hr
Pohane tikvice i patlidžani mirišu na ljeto, a upravo je to ono što nam treba za vrijeme sve toplijih dana na gradskom asfaltu. Zavirite kako ih priprema Anita s bloga Možeš se udat. pa uživajte u najslasnijim zalogajima sezone...

Moj prvi ovogodišnji kupanjac jučer ujutro zaslužio je i prikladan ručak: inače izbjegavam paniranje hrane, ali pohane tikvice i patlidžani nakon mora su mi esencija ljeta.

 

Možda vas zanima... Dvije, tri o fenomenalnim lazanjama s tikvicama Kolumne

 

Ovo je bogatija varijanta koju možete pripremiti s kojim god sirom i/ili suhomesnatim proizvodom želite (ovog puta kombinacija buđola- edamac), a pripremljene su u pećnici umjesto u dubokom ulju.

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

Kako ih je najbolje jesti na sobnoj temperaturi, predlažem da ih ispečete prije odlaska na plažu i predvečer uživate umorni i slani, uz salatu i hladno pivo. 

 

Možda vas zanima... Domaći marinirani inćuni i salata od rikule i kvinoje Kolumne

 

Potrebno vam je:

  • 3 srednje velika patlidžana
  • 10-15 šnita suhe vratine, trajne kobasice, dimljene šunke ili sličnog suhomesnatog proizvoda
  • 10ak šnita polutvrdog sira po želji (edamer, gouda, cheddar, emmentaler...)
  • 3-4 žlice brašna
  • 2 jaja
  • Krušne mrvice
  • Sol, papar, cayenne papar
  • 1 dl maslinovog ulja
     

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman


Postupak pripreme:

  1. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva.
  2. Jajima dodajte prstohvat soli i umutite ih vilicom u jednom dubokom tanjuru, a brašno začinite solju, paprom i cayenne paprom u drugom. U treći tanjur uspite krušne mrvice.
  3. Patlidžane narežite na ploške debljine 1 cm. Uparite po dvije 'susjedne' ploške patlidžana i napunite ih: na jednu plošku stavite 1/4 šnite sira, zatim 1 šnitu suhe vratine, pa još 1/4 sira te preklopite drugom ploškom patlidžana.
  4. Svaki 'sendvič' pažljivo uvaljajte u brašno, zatim u jaja, pa u krušne mrvice.
  5. Lim obložite papirom za pečenje i premažite ga polovicom ulja.
  6. Posložite pohane patlidžane, pokapajte ih ostatkom ulja i ubacite u pećnicu. Nakon 10 minuta pečenja, izvadite ih iz pećnice, preokrenite i pecite još 10 minuta. 
  7. Pečene patlidžane pustite da se ohlade na sobnu temperaturu i poslužite uz salatu po izboru.

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Za još recepata naše gastro genijalke Anite posjetite blog Možeš se udat i istoimenu Facebook stranicu. 

Dobar tek!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.