Kolumne 16. prosinca 2016.

Savršene svaki put: Zvjezdice s cimetom

foto: Jannette Razum
gastro postao gastro.24sata.hr
Dekorativni, božićni kolačići koji će vas osvojiti svojim izgledom i mirisom...

Zvjezdice s cimetom jedan su od onih kolača koji vam neće stvoriti predbožićnu strku jer se mogu pripremiti i nekoliko dana prije Božića! Dapače, čak je i poželjno da ih pripremite barem 2-3 dana prije nego što će te ih poslužiti kako bi omekšali!

Zvjezdice s cimetom tj. Zimtsterne tradicionalni su njemački kolačići koji su se udomaćili i na našim blagdanskim tanjurima, a dolaze u raznim varijantama – s orasima, bademima ili lješnjacima, s brašnom ili bez.

Ovdje pogledajte jednostavan recept sa slikama za pripremu ukusnih zvjezdica s cimetom, bademima i lješnjacima.

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

SASTOJCI

  • 2 bjelanjka
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žličice cimeta
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 100 g mljevenih badema
  • 50 g glatkog brašna

PRIPREMA

  1. Bjelanjke uz prstohvat soli izmiksajte u čvrsti snijeg. Postupno dodajte šećer u prahu i vanilin šećer pa nastavite miskati dok ne potrošite sav šećer.
  2. Dvije žlice smjese od bjelanjaka odvojite za dekoraciju zvjezdica i ostavite sa strane.
  3. U smjesu od bjelanjaka i šećera malo po malo dodajte mljevene lješnjake i bademe, cimet te brašno. Kuhačom sve lagano izmiješajte pa rukama formirajte kuglu.
  4. Pripremljeno, ljepljivo tijesto stavite na radnu površinu koju ste posipali šećerom u prahu. Tijesto razvaljajte na debljinu od 0,5 do 1 cm pa kalupima izrezujte zvjezdice i slažite ih u lim za pečenje prekriven masnim papirom.
  5. Na svaku zvjezdicu stavite malo smjese od bjelanjaka koju ste sačuvali i razmažite ju u obliku zvjezdice – pomozite si prstima!
  6. Zvjezdice sušite 10 -12 minuta na temperaturi od 140 °C.

Jannette Razum pratite na njenoj stranici, facebooku i instagramu! Dobar vam tek...

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.