Kolumne 28. studenoga 2016.

Mala škola zaljubljenosti u kestenje + recept za Zmajsku juhu!

foto: thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
"Smrvljen - spašen. Prvi sam put u životu odlučila skuhati kestenje. Točnije, plemenitije, krupnije marune, nakon što mi je ne pretjerano otporno i duplo jeftinije sljemensko kestenje propalo još prije kuhanja" - piše naša nova kolumnistica Kao Kakao...

A propalo je neuspješnim pokušajem pečenja podlivenih maruna u pekaču s poklopcem, revolucionarnom metodom koju još nitko nije smislio - ispali su pretvrdi, a palac desne ruke privremeno neupotrebljiv.

 | Author: thinkstock foto: thinkstock

Drugu sam turu hrabrije zarezivala po trbuščićima, najoštrijim nožićem iz moje skromne ladice: kupljenim u Butlersu. Tko bi rekao da taj gotovo spielbergovski pitom dućan, skriva i ubojita oružja. Zatim sam ih jednostavno stavila kuhati, u hladnu vodu, na oko 25 minuta. Ovaj su put, s obzirom na dublji rez, pokoreno zijevali, kao glave Kanađana u South Parku. Spremna za utrku, izvadila sam ih iz vode, pokrila sada trajno kestenjastom krpom, da se ne hlade prebrzo, i bacila se na čišćenje. Nitko mi nije htio pomoći jer to je grozno i teško, ali samo treba biti brz pa je frustracija zanemariva. Neki cijeli, neki izdubljeni smrvljeni, ali svi spašeni.

Osim korištenja rukavica, još jedan, važniji savjet: ako nemate kiruršku opremu, obavezno koristiti nazubljen nožić(!), može i nož za kruh. Uz stabilnu, drvenu podlogu spasit će se i najšeprtljavije jagodice, a najveće je zlo tanka unutarnja opnica.

Sve u svemu, jednostavnije je nego što kažu legende. A u svijetu smrtnika i konkretnije slastičarske ponude, pažnju mi privlače mali pomaci od sveprisutne, ponekad ziheraške, kesten-rum-šlag klasike:

 

Kestenjasti vodič za putnike namjernike (Bez graha, molim!)

Kostajnek (Mak na konac) - rafinirana posveta kestenu, bez dominantnog frontmena. Kombinacija cimeta, svilene čokolade, fine kapljice, s neobičnim tihim daškom citrusa pri vrhu čini zanimljiv, a ugodno izbalansiran, nikako prezaslađen uradak. Bez brašna. Cijena je nešto svečanija, kao i ako kestenje kupujete gore na Kaptolu, ali čovjek valjda sve zaboravi kad se priljubi uz mališana. MNK i dalje ordinira u formi butika, no moja šnitica preživljava sve nedaće javnog prijevoza.

Kitenkesten (Orijent) - osvježena topla jesen: uz bok kestenu stoji dunja, u prozračnoj formi, kao i u neizostavnom zalogajčiću kitnkeza. Rezance s makom na Balaševićevu žalost ipak ne nude, ali zato njihova

Legenda o jeseni - opravdanog naziva u bogatu priču o kestenu unosi upravo mak i šljive.

Brownie kesten torta (Fine Torte) - ugodan, lagan, mainstream spoj za ljubitelje kestena i browniesa. Sjedi, jedi, voli, bez filozofiranja. Jednostavno dobra. Pogotovo u toplom izlogu.

Mont Blanc - malo je vjerojatno da ćete u standardnoj ponudi ugledati to ljupko brdašce s kapicom, no minijatura planine, ekskluzivnog imena, naprosto mora biti dio glosara. Lijepo je razveseliti se cijelim planinskim masivom, ali ako već ne idete na skijanje…

Imbuljuta - tradicionalni malteški napitak, odnosno ''juha'' s kestenjem, čokoladom, koricom citrusa i začinima. Svoju verziju možete skuhati kod kuće. Nije neka ljepotica, no sve kompenzira hranjivim aromatičnim sadržajem.

Volite li fine džemove za doručak, vrlo je uspio St.Dalfour namaz od kestena, zaslađen isključivo grožđem i datuljama, dostupan u dućanima Gazde o kojem nije snimljen film. Kako biste izbjegli bezglutenske cijene pakiranih kruščića, s kestenovim ih brašnom ili pireom možete pripremiti i sami. Na pivo s kestenom, recimo, ono s Korzike, nažalost nisam naišla, i nešto si mislim, valjalo bi ubaciti bubu u uho nekom od zaigranijih craft pivara. No to nas ne sprečava u jednostavnom sparivanju piva i kestena, odnosno maruna, u receptu koji slijedi:

 | Author: thinkstock foto: thinkstock

Zmajska juha od maruna i pastrnjaka

Za topli muški starter poslužila sam se IPA pivicom. Sva je vražja pa, ako ste u strahu od gorčine, za nježni slatkasti pastrnjak pribavite manje riskantan nektar ili fetu pršuta za čelo.

Težina pripreme: za lijene (istinski lijeni mogu kupiti već kuhano kestenje).

Cca 200 ml Indian pale alea (i ostatak za vas)

½ kg maruna

½ kg pastrnjaka

1,5 l goveđeg temeljca (ma može i pristojna goveđa kocka, recimo Alnatura)

Maslac, sol, svježe mljeveni šareni papar

Dodatno: slatko vrhnje, integralni dvopek, popečeni špek ili šunkica, malo smrvljenog kestena za dekoraciju

Marune skuhati i očistiti. Od oko ½ kg suhog ploda dobila sam oko 2 šalice usitnjenog kestena. Pastrnjak nasjeckati te ga omekšati na dosta maslaca na laganoj vatri. Dodati kestenje, podliti pivom, krčkati desetak minuta. Posoliti, izdašno popapriti. Dodati temeljac te pustiti da kuha još nekoliko minuta. Usitniti blenderom ili štapnim mikserom. Dodati tekućine po potrebi: gospodin kesten obiluje škrobom pa može mnogo popiti.

Poslužiti u šalicama, s dodacima po želji, svakako prošarano slatkim vrhnjem. Ovu gustu juhu, i to ne samo gustu konzistencijom, dovoljno je servirati u malim porcijama pa će je biti dovoljno za cijelu Hobitovu družinu.

Oh, misty eye of the mountain below
Keep careful watch of my brothers' souls
And should the sky be filled with fire and smoke
Keep watching over Durin's sons

 

Kestenjar i Prizemljeno Sunce

Željna jednostavnog aromatičnog mirisa kojeg nudi pečeno kestenje, na jednom sam uglu kupila vruće marune što se rascvjetaju s paljenjem bandera i neona. Moram priznati kako ih prvi put vidim ušuškane izolacijskim jastučićem. Peku se na mjestu, a sve bez žeravice i onog gotovo dimnjačarskog roštanja ložača od kojeg iskre ritualno podivljaju u zrak. Primam uredan visoki tuljac od bijelog papira što je zamijenio stare novine pa ga primičem nosu: u redu je, miris je pravi. Nosim ga ulicom kao kiticu cvijeća i svako malo pobožno pomirišem.

Odlazim Gligori po punomasno mlijeko za kremu od tamne čokolade i naranče bogato ugušćenu kestenom. Trgovkinja me gleda s tim tuljcem i smije mi se, kao da se ona prisjeća, a ne ja, kako sam se vraćala iz škole ulicom kestenova, gdje mi je kestenje svake jeseni padalo po glavi. Moj nijemi kestenjar bez starog žara maruna lopaticom, no nerijetko prebire i golim prstima koji, imuni na sve, prešućuju tko zna kakvu priču... Pretječu me djeca sa svjetlećim tenisicama i skateboardima. Približavam se kući, s kiticom maruna, i onda sam je ugledala: velika kugla žeravice utonula je, opet, očito neminovno, u koščate prste drvoreda.

Prizemljeno Sunce.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.