Kolumne 5219 prikaza 27. veljače 2017.

Sočan kolač od rogača i jabuka

Jannette Razum
Nakon fašničkog vremena vrijeme je za odmor od krafnih, fritula i sličnih delicija od dizanog tijesta! Ali to nikako ne znači da bi se u potpunosti trebali odreći slatkoga, samo predlažemo da isprobate jedan malo zdraviji kolač!

Ovoga puta donosimo recept za izrazito sočne kocke od rogača, badema i jabuka prelivene čokoladnom glazurom.

Uz sve to, ovaj kolač nema brašna pa je tako pogodan i za sve koji paze na svoju prehranu, ali i za one koji imaju intoleranciju na gluten.

SASTOJCI

Smjesa od rogača i jabuka

  • 3 jaja
  • 50 g nerafiniranog smeđeg šećera
  • 5 žlica kokosovog ulja
  • 150 g mljevenog rogača
  • 100 g mljevenih badema
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica cimet
  • 200 g sitno naribanih jabuka
  • 100 g grožđica
  • 3 žlice ruma

Čokoladni preljev

  • 100 g tamne čokolade
  • 6 žlica vode
  • 5 žlica kokosovog ulja

 | Author: Jannette Razum Jannette Razum

PRIPREMA

  1. Grožđice namočite u rumu i malo tople pa ih ostavite nekoliko sati da nabubre (najbolje preko noći).
  2. U jednoj zdjelici pomiješajte suhe sastojke – mljeveni rogač, mljevene bademe, prašak za pecivo i cimet. U drugoj zdjelici pomiješajte jabuke s nabubrenim grožđicama (po potrebi višak tekućine ocijedite).
  3. Bjelanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom, dodajte žutanjke i kokosovo ulje pa sve još jednom dobro izmiksajte. Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke i kuhačom lagano miješajte smjesu da se svi sastojci sjedine.
  4. Pripremljenu smjesu rasporedite po dnu manjeg kalupa za pečenje (20x30 cm). Prije pečenja kalup namastite maslacem i posipajte ("pobrašnite") mljevenim rogačem.
  5. Kolač pecite 20 minuta na temperaturi od 170 °C. Pred kraj pečenja kolača na pari otopite čokoladu zajedno s vodom i kokosovim uljem.
  6. Vrući kolač prelijte vrućom čokoladnom glazurom. Kolač prije posluživanja ohladite na sobnoj temperaturi. Poslužite samostalno ili s tučenim vrhnjem za šlag.

Jannette Razum pratite na njenoj stranici, Facebooku i Instagramu! Dobar vam tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.