Kolumne 03. veljače 2017.

Sočna pileća prsa iz pećnice s dressingom od senfa

foto: Petra Alagušić
gastro postao gastro.24sata.hr
Pikantna pileća prsa koja se tope u ustima i kvinoja salata okupana u senfu i maslinovom ulju pravo su utjelovljenje hrane za dušu. Stoga, što još čekate?

Kada bismo morali izdvojiti namirnicu koja je jednako popularna kako za ručak tako i za večeru, to bi zasigurno bila piletina. Međutim, priprema pilećih prsa u pećnici može biti nezahvalan potez zato što su sama po sebi suha.

Kako bi vas poštedjela tih muka, u ovom receptu otkrivam vam metodu salamurenja. Salamura odnosno namakanje u slanoj vodi omogućava da meso upije dodatnu vlažnost i tako neće se isušiti tijekom pečenja. Pomoću ovog načina pripreme, piletina će svaki put biti sočna i mekana kao maslac. Uvjerena sam kada jednom probate ovu metodu, ona postaje vaša rutina.

 | Author: Petra Alagušić foto: Petra Alagušić

Sastojci za sočnu piletinu:
- 500 g pilećih prsa (bez kostiju)
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- ½ žličice tucane ljute paprike
- ½ žličice suhog bosiljka
- ½ žličice suhog peršina
- 1 žlica otopljenog maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol i svježe mljeveni papar po ukusu

Sastojci kvinoja salate:
- 40 g kvinoje
- 2 šake miješane salate (baby špinat, rikula, matovilac, crvena salata)
- 4-5 manjih rotkvica
- 1 manja mrkva
- 30 g Feta sira

Sastojci za dressing od senfa:
- 1 žlica Dijon senfa
- 5 žlica maslinovog ulja
- 2 žlice limunovog soka
- ½ žličice soli
- ½ žličice svježe mljevenog papra

 | Author: Petra Alagušić foto: Petra Alagušić

Priprema:
1. U veću posudu ulijte toplu vodu (ne vruću), stavite 2 žlice soli i promiješajte dok se sol ne otopi. Pileća prsa stavite u vodu i ostavite 15 minuta da stoje. Za to vrijeme ugrijte pećnicu na 220°C. Nakon 15 minuta, isperite piletinu pod mlazom hladne vode i osušite kuhinjskim papirom.
2. Pomiješajte 1 žlicu otopljenog maslaca i maslinovog ulja. Na limu za pečenje premažite piletinu s obje strane, te začinite sa soli, paprom i mješavinom začina. Stavite u ugrijanu pećnicu i pecite 20 minuta. Zatim još dodatno zapecite 5-8 minuta ispod gornjeg grijača, pazeći da ne izgori. Gotovu piletinu ostavite na odstoji 5-10 minuta, na taj način svi sočni sokovi ostat će u mesu.
3. Za vrijeme dok se piletina peče, ispod mlaza hladne vode isperite kvinoju u cjedilu. Tako ćete isprati gorak okus saponina, vanjske stijenke kvinoje koja je najčešće uklonjena ali mali sloj zna ostati. Opranu kvinoju stavite u posudu, prelijte s dvostruko više vode i posolite. Kuhajte na umjerenoj vatri dok kvinoja ne upije svu vodu.
4. Operite miješanu salatu, a mrkvu i rotkvice pomoću gulilice za krumpir oprezno izrežite na tanke ploškice.
5. U manju čistu staklenku stavite sastojke za dressing, zatvorite poklopcem i sve zajedno dobro promućkajte dok se svi sastojci ne sjedine.
6. U veću posudu stavite salatu, rotkvice, mrkvu, kvinoju i polako dodajte dressing od senfa te promiješajte dok se sve ne sjedini. Po vrhu salate natrgajte komadiće Feta sira. Odstajalo meso narežite na tanke ploške i sve zajedno poslužite.

*Nemojte sav dressing izliti odjednom, već samo onoliko koliko je potrebno da se salata začini. Preostalu smjesu ostavite sa strane i neka se svatko dodatno posluži po želji.

Samo vam preostaje da zasučete rukave i bacite se na pripremu ovog jela. Oduševit će vas jednostavnost pripreme i finalni rezultat. I ne zaboravite, isprobavajte i eksperimentirajte s hranom jer jedino tu ne postoje granice i pravila. Želim vam dobar tek!


Petrinu sjajnu kuhinju pratite na njenom blogu Spoon of Taste, instagramu i facebooku

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.