Kolumne 13209 prikaza 10. siječnja 2017.

Neodoljivo slatka: Svečana čokoladna torta

Svečana čokoladna torta
Anja Bajt
Čokolade nikada dosta, pa ne sumnjamo kako ćete uživati u ovom starom receptu!

Iako nije velika, ova torta stvorena je za ozbiljne ljubitelje čokolade. Savršena za svečane prilike, može biti ozbiljna ako joj dodate koju žlicu ruma, ili sasvim fantastičnog okusa u svojoj jednostavnosti. Ovako bogatih sastojaka, radi se za svečane prilike kada ponosno zauzima bitno mjesto na stolu.

Biskvit:

100 g maslaca
10 žumanjaka
150 g otopljene čokolade
150 g mljevenih oraha (ili lješnjaka ili badema)
70 g glatkog brašna 
10 bjelanjaka – snijeg
200 g kristal šećera
Prstohvat soli

​Maslac miksajte sa žumanjcima da dobijete prozračnu smjesu (3–4 minute). Dodajte otopljenu (i lagano ohlađenu) čokoladu i promiješajte. Zatim dodajte orahe i brašno, promiješajte da se sastojci sjedine.

Bjelanjke uz prstohvat soli miksajte u snijeg postepeno dodajući šećer. Miksajte toliko dugo da dobijete čvrstu i sjajnu smjesu i da potrošite sav šećer.

Snijeg od bjelanjaka lagano umiješajte u smjesu s čokoladom. 

Podijelite masu na 3 dijela. Pecite svaki dio u kalupu promjera 24 cm, otprilike 15 minuta na 180°C.

Krema:

4 žumanjka
2 cijela jaja
210 g kristal šećera
180 g čokolade
250 g maslaca

Žumanjke, jaja i šećer izmiksajte da se sastojci sjedine i smjesa postane pahuljasta. Kuhajte na pari da se šećer otopi, zatim dodajte čokoladu. Kuhajte da se sva čokolada otopi, da se krema zgusne i da se vidi dno posude kada kuhačom miješate kremu (oko 10-15 minuta). Kremu ostavite da se ohladi. U hladnu kremu umiksajte maslac, ostavite da se stisne u frižideru.

Za premaz vam treba 400 ml slatkog vrhnja i 400 g čokolade. Čokoladu nasjeckajte na sitne komadiće. Vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Ostavite desetak sekundi da se čokolada počne topiti, zatim promiješajte smjesu da se čokolada do kraja otopi. Ohladite u frižideru. Krema će se stisnuti za nekoliko sati, mora biti čvrsta, ali i maziva.

*ako želite nekim okusima aromatizirati ganache, dodajte arome ili okuse u slatko vrhnje kad ga zagrijavate (npr mentu u vrhnje ako želite mentol okus čokolade).

Slaganje:

Kremu podijelite na 2 dijela, prvim dijelom premažite prvi biskvit. Preklopite drugim biskvitom i opet premažite drugim dijelom kreme. Zatim stavite treći biskvit i cijelu tortu premažite čokoladnim ganacheom. Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati ili preko noći da se u potpunosti ohladi.

 

Anju možete pratiti i na njezinom blogu SweetHeartSweets i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.