Kolumne 17. kolovoza 2015.

Zapečene rajčice s aromatičnim biljem i češnjakom

rajcice
foto: Sandra Rončević
gastro postao gastro.24sata.hr
Sredina je kolovoza. Pravo vrijeme za uživanje u finim, domaćim rajčicama. Jedemo ih dobro ohlađene, s malo soli ili u finoj caprese salati s mozzarellom, svježim bosiljkom i maslinovim uljem.

Kuhamo od njih aromatičnu šalšu i fine juhe. Možemo ih grilati na roštilju ili pak zapeći u pećnici s češnjakom i aromatičnim biljem. Bez ovog posljednjeg, meni nema pravog ljeta!

Ovo je moja brzinska verzija pečenja rajčica, odnosno, nešto à la tomato confit. Zašto kažem à la? Zato što tomato confit traži pečenje na nižoj temperaturi (više sušenje, veći broj sati), guljenje kožice s rajčica i čišćenje sjemenja. Dok ja svoje rajčice pečem oko sat vremena na 180°C (ponekad i duže, a ponekad i dignem temperaturu pećnice), ne skidam kožicu i ne mičem sjemenke, a i dalje ovo jelo zovem tomato confit. Točnije, brzinski tomato confit.

Ovako spremljene rajčice je najbolje konzumirati odmah, čim se malo prohlade i to kao predjelo, uz razne nareske i mezu. Ili kao nadjev za aromatične bruschette (tako ih ja najviše volim, samo još preko svega namrvim malo feta sira i prelijem maslinovim uljem). Ili kao prilog mesnim jelima. Možete ih nasjeckati pa ih pomiješati tjesteninom. A možete ih složiti u sterilizirane staklenke, preliti maslinovim uljem i čuvati u hladnjaku do mjesec dana te koristiti po potrebi (ja nisam nikad došla do ove faze jer kod nas ovako pečene rajčice idu odmah u konzumaciju).

Kako god ih servirali, jedno je sigurno: uživat ćete u njihovoj aromatičnosti i sigurno se vraćati ovom jednostavnom receptu dok god traje sezona rajčica.

rajcice | Author: Sandra Rončević foto: Sandra Rončević

SASTOJCI (za veliki pleh od pećnice):

  • 16 komada rajčice, najbolje sorta šljivar (najmesnatija je i nema puno tekućine)
  • 3-4 češnja češnjaka
  • nekoliko grančica majčine dušice (može i suha)
  • nekoliko grančica ružmarina (može i suhi)
  • sol (prstohvat-dva)
  • maslinovo ulje

POSTUPAK PRIPREME:

  1. Operite rajčice i dobro ih osušite kuhinjskim ubrusom. Prerežite ih po pola.
  2. Složite ih na pleh za pećnicu koji ste prethodno prekrili papirom za pečenje.
  3. Posolite ih pa na svaku rajčicu narežite listić ili dva češnjaka. Svaku rajčicu posipajte začinskim biljem, ružmarinom i majčinom dušicom. Na kraju sve obilato pokapajte maslinovim uljem.
  4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 1 sat, odnosno, dok se češnjak na rajčicama skroz ne zapeče i postane hrskav kao čips, dok se rajčice fino ne upeku i ispuste tekućinu i dok rubovi ne poprime lagano tamnu boju.
  5. Kad su rajčice pečene, složite ih u zdjelu, prelijte uljem i sokom koji su pustle tijekom pečenja po papiru za pečenje, još malo ih pokapajte svježim maslinovim uljem i pustite da se malo ohlade.
  6. Služite kao predjelo, kao nadjev za bruschette, prilog mesnim jelima, s tjesteninom ili kao snack uz prepečeni kruh ili krekere.

Ovako pripremljene rajčice su puno sočnije i na dodir puno mekše od sušenih rajčica, zato ih nemojte presušiti i nemojte se bojati visoke temperature pećnice (ja ponekad dignem temperaturu na 220°C i pečem ih uz stalni nadzor). Obožavam ovako pripremljene rajčice! A još više obožavam koricom kruha pokupiti aromatični sok koji su pustile. Dobro vam i aromatičan ostatak ljeta!

Sandru možete pratiti i na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu i Facebook stranici. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.