6936 prikaza 04. svibnja 2016.

Napravite svoje idealne raviole

ravioli
1/3
Thinkstock
Punjena tjestenina u usporedbi s ostalim vrstama tjestenine ima svoje posebne čari. Sastojci su skriveni unutar zatvorenog jastučića prekrivenog navlakom od tijesta pa se samo pogledom ne može odrediti da li je punjenje pripremljeno s mesom, ribom, povrćem ili sirom te je prvi zalogaj uvijek uzbudljivo iskustvo.

Iako su sve vrste svježe tjestenine danas široko dostupne u gotovom zapakiranom obliku, priprema tjestenine kod kuće donosi veliko zadovoljstvo.

ravioli | Author: Thinkstock Thinkstock

Za pripremu oko 40 komada raviola odnosno za četiri osobe potrebno je oko 350 grama glatkog brašna, 3 jaja, 1 žličica soli i 1 žličica ulja te vode po potrebi. Ovaj talijanski specijalitet se tradicionalno priprema na način da se brašno istrese na radnu plohu i oblikuje u vulkan ili fontanu s rupom u sredini. Potom se u sredinu dodaju jaja prethodno lagano razmućena uz dodatak soli i ulja. Uz pomoć vilice ili još bolje ručno treba kružnim energičnim pokretima miješati jaje s brašnom sve dok se ne umuti zadnji vanjski rub vulkana i sastojci ne budu homogeno stopljeni u jednu smjesu. Dobivenu smjesu treba početi mijesiti laganim pokretima sve dok krajnji rezultat ne bude mekano i elastično tijesto. Što će se dulje mijesiti, tijesto će biti bolje razrađeno odnosno dovoljno elastično da se lagano razvalja. Dok mijesite tijesto povremeno treba pobrašniti ruke i radnu plohu kako bi spriječili ljepljenje tijesta. Konzistencija dobivenog tijesta mora biti mekana i na dodir suha. Ako se tijesto previše lijepi treba dodati malo brašna, a ako je lomljivo, a ne elastično treba poprskati s malo mlake vode.Tajna kako dobiti tijesto koje se lako valja je njegovo odležavanje u hladnjaku. Kuglu od tijesta valja omotati prozirnom folijom i ostaviti da se odmori barem pola sata. Vrijeme odležavanja tijesta se može iskoristiti za izradu punjenja za raviole. Kada je riječ o punjenju za raviole, tu pravila nema, a broj mogućih kombinacija i okusa je bezbroj. Valja samo pripaziti da konzistencija punjenja nije previše rijetka.

Sljedeći korak je valjanje tijesta u tankom sloju. Punjenje je najzgodnije stavljati pri vrhu. U jednom redu posložiti 5 do 6 kuglica punjenja i tijesto presavinuti, dobro pritisnuti i rezati u željeni oblik. Zatim nastaviti sve dok se ne dođe do kraja tijesta. Ukoliko imate aparat za izradu tjestenine započnite s veličinom 1 sve do veličine 5 ili 6 koja je standardna mjera za izradu raviola. Tijesto oko punjenja možete premazati kistom umočenim u vodu ili jaje kako bi se slojevi bolje zalijepili. Zatim slijedi prekrivanje drugim listom tjestenine. Gornji sloj tijesta treba dobro pritisnuti kako bi se istisnuo zrak i da se ravioli kod kuhanja ne bi raspali. Slijedi rezanje posebnim nožićem u obliku kvadrata ili uz pomoć okruglog kalupa za izrezivanje krugova.

Tijesto za raviole možemo obojiti u šareno ruho dodatkom povrća poput špinata ili bundeve. Ukoliko želite tijesto obojati suhim sastojcima (poput začina šafrana, kakaa), njih dodajemo zajedno s brašnom, dok je mokre sastojke (poput povrtnog pirea, crnila od sipe) najbolje dodati na kraju. Ravioli se kuhaju do 5 minuta u kipućoj slanoj vodi i najbolje ih je poslužiti uz dodatak maslinovog ulja, umaka od rajčice i obilje parmezana.Gastro priča

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.