01. svibnja 2016.

Torta od maka s jagodama

torta-s-jagodama
foto: Adriana Juriša
gastro postao gastro.24sata.hr
Stigle su, sočne, slatke i mirisne. Jagode su izvor inspiracije za tisuće recepata, a u ovome sam ih odlučila ubaciti u najfiniju kremu od vanilije uz moj omiljeni, lagani biskvit s makom.

Nikad prije nisam kombinirala mak i jagode, ali moja znatiželja bila je zadovoljena ovom sočnom tortom.

Torta od maka s jagodama

Biskvit (x3):

  • 2 bjelanjka
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica brašna
  • 3 žlice mljeveni maka
  • 1/2 praška za pecivo

Krema:

  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žlica brašna
  • 4dcl mlijeka
  • vanilija (štapić ili ekstrakt)
  • 4 listića želatine
  • 200 g mascarponea
  • 6-8 jagoda (sitno nasjeckanih) 

BISKVIT

  1. Bjelanjke istucite u snijeg, dodajte mu šećer i miksajte još 2-3 minute. U šalici izmiješajte brašno, mak i prašak za pecivo te usipajte u bjelanjke. Špatulom umiješajte suhe sastojke i bjelanjak u jednoličnu smjesu. Kalup za tortu podložite masnim papirom te u njega ulijte smjesu za biskvit. Pecite na 180C oko 10 minuta, tj. dok čačkalica iz biskvita ne izađe čista.
  2. Ovaj biskvit ispecite 2 ili 3 puta, ovisno koliko slojeva biskvita želite u torti. Ovu količinu sastojaka za biskvit pekla sam u kalupu promjera 20cm. 
torta-od-jagoda | Author: Adriana Juriša foto: Adriana Juriša

KREMA

  1. Žumanjke i šećer u prahu miksajte dok žumanjci ne izblijede. Dodajte žlicu brašna i nastavite miksati dok se ne sjedini.
  2. Zakuhajte mlijeko s vanilijom, te kipuće mlijeko lagano ulijevajte u smjesu sa žutanjcima, istovremeno sve umješavajući pjenjačom. Ukoliko to radite sami, ulijevajte mlijeko šefljom, a ukoliko imate pomoć, neka vam mlijeko polako ulijevaju, dok vi miješate.
  3. Mlijeko sa žumanjcima vratite na laganu vatru i kuhajte, miješajući čitavo vrijeme, dok se krema ne skuha do gustoće koju želite.
  4. U malo hladne vode namočite listiće želatine te ih, nakon par minuta namakanja ocijedite i umiješajte u vruću kremu, dok se potpuno ne rastope.
  5. Kremu prebacite u posudu za miksanje i prekrijte prozirnom folijom, kako se nebi stvorila kožica na vrhu.
  6. Kada se krema potpuno rashladila, lagano ju izmiksajte i dodajte joj mascarpone te pažljivo umiksajte, da se ne razvodni. U kremu umiješajte i sitno nasjeckane komadiće jagode.
Pamela i jagode | Author: Pamela Poldrugač foto: Pamela Poldrugač

SLAGANJE TORTE

U kalup za tortu stavite biskvit, te ga namočite s 1-2 žlice mlijeka. Na biskvit raspodjelite pola kreme, te ju prekrijte novim biskvitom i tako još jednom, ukoliko radite tortu s 3 biskvita. Tortu ostavite par sati u hladnjaku da se potpuno stvrdne, te ju ukrasite - slatkim tučenim vrhnjem, buttercreamom ili čokoladom.. ili ju jednostavno ostavite "golu".

Pamelu možete pratiti i na njenom blogu Charm Pam i Facebook stranici.

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Tamara Varović
    mignonne 11:35 20. Svibanj 2015.

    Isprobala isti dan dok je recept objavljen, jedino što sam jagode izgnječila sa šećerom, a iscijeđenim sokićem natopila biskvit. I na kraju dodala slatko tučeno vrhnje jer sam zaboravila smanjiti količinu šećera :D Savršeno: osvježavajuće, lagano, pjenasto, ma mljac! Hvala!!