Nikad prije nisam kombinirala mak i jagode, ali moja znatiželja bila je zadovoljena ovom sočnom tortom.
Torta od maka s jagodama
Biskvit (x3):
- 2 bjelanjka
- 3 žlice šećera
- 1 žlica brašna
- 3 žlice mljeveni maka
- 1/2 praška za pecivo
Krema:
- 4 žumanjka
- 100 g šećera u prahu
- 1 žlica brašna
- 4dcl mlijeka
- vanilija (štapić ili ekstrakt)
- 4 listića želatine
- 200 g mascarponea
- 6-8 jagoda (sitno nasjeckanih)
BISKVIT
- Bjelanjke istucite u snijeg, dodajte mu šećer i miksajte još 2-3 minute. U šalici izmiješajte brašno, mak i prašak za pecivo te usipajte u bjelanjke. Špatulom umiješajte suhe sastojke i bjelanjak u jednoličnu smjesu. Kalup za tortu podložite masnim papirom te u njega ulijte smjesu za biskvit. Pecite na 180C oko 10 minuta, tj. dok čačkalica iz biskvita ne izađe čista.
- Ovaj biskvit ispecite 2 ili 3 puta, ovisno koliko slojeva biskvita želite u torti. Ovu količinu sastojaka za biskvit pekla sam u kalupu promjera 20cm.
KREMA
- Žumanjke i šećer u prahu miksajte dok žumanjci ne izblijede. Dodajte žlicu brašna i nastavite miksati dok se ne sjedini.
- Zakuhajte mlijeko s vanilijom, te kipuće mlijeko lagano ulijevajte u smjesu sa žutanjcima, istovremeno sve umješavajući pjenjačom. Ukoliko to radite sami, ulijevajte mlijeko šefljom, a ukoliko imate pomoć, neka vam mlijeko polako ulijevaju, dok vi miješate.
- Mlijeko sa žumanjcima vratite na laganu vatru i kuhajte, miješajući čitavo vrijeme, dok se krema ne skuha do gustoće koju želite.
- U malo hladne vode namočite listiće želatine te ih, nakon par minuta namakanja ocijedite i umiješajte u vruću kremu, dok se potpuno ne rastope.
- Kremu prebacite u posudu za miksanje i prekrijte prozirnom folijom, kako se nebi stvorila kožica na vrhu.
- Kada se krema potpuno rashladila, lagano ju izmiksajte i dodajte joj mascarpone te pažljivo umiksajte, da se ne razvodni. U kremu umiješajte i sitno nasjeckane komadiće jagode.
SLAGANJE TORTE
U kalup za tortu stavite biskvit, te ga namočite s 1-2 žlice mlijeka. Na biskvit raspodjelite pola kreme, te ju prekrijte novim biskvitom i tako još jednom, ukoliko radite tortu s 3 biskvita. Tortu ostavite par sati u hladnjaku da se potpuno stvrdne, te ju ukrasite - slatkim tučenim vrhnjem, buttercreamom ili čokoladom.. ili ju jednostavno ostavite "golu".
Pamelu možete pratiti i na njenom blogu Charm Pam i Facebook stranici.