Špajza 20. siječnja 2024.

Kako očistiti sudoper bez puno muke

sudoper
Čist sudoper je pola zdravlja foto: Taylor Flowe/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo najbolje savjete kako očistiti kuhinjski sudoper, mjesto koje može biti pravo leglo bakterija, i to bez skupih sredstava za čišćenje te na ekološki prihvatljiv način

U kuhinjskom sudoperu ponekad se nalazi više bakterija nego što ih ima u javnom wc-u. Sada kada to znaš, nećeš to moći zaboraviti. U nastavku teksta pročitaj kako se prljavštine možeš brzo i efikasno riješiti, i to na jednostavan i povoljan način.

Ako ti se u zadnje vrijeme sve teže očistiti sudoper, ako ti voda iz pipe "čudno teče" ili osjetiš neugodan miris koji se širi iz odvoda - sve što trebaš je nekoliko ekološki prihvatljivih opcija. Da se riješiš svega spomenutoga, ali i bakterija koje se nastanjuju u sudoperu, donosimo ti najbolje i najjednostavnije načine čišćenja sudopera.

 | Author: Getty Images Limun i soda bikarbona foto: Getty Images

1. Sudoper od nehrđajućeg čelika

Za čišćenje sudopera od nehrđajućeg čelika sve što ti treba jest - soda bikarbona i deterdžent za pranje posuđa. Soda bikarbona blago je abrazivna tvar koja će pomoći razgraditi čestice hrane koje su ostale na tvojem sudoperu bez da nanose štetu na površinu samoga sudopera, prenosi The Kitchn.

Nakon što ju naneseš i protrljaš, sudoper isperi deterdžentom za pranje posuđa i osuši krpom.

 

Čišćenje kuhinje Možda vas zanima... Uz ovih 6 trikova održi kuhinju čistom i mirisnom! Špajza

 

Drugi način dolazi uz malo više potrebnih komponenti - sode bikarbone, octa, limunove korice, maslinova ulja i papirnatih ručnika. Sudoper namoči i na njega utrljaj sodu bikarbonu koju zatim ispereš uz pomoć octa koji će početi stvarati mjehuriće i pjenicu.

Zatim ponovno uzmi spužvu i protrljaj po sudoperu te isperi vodom. Sada kada su uklonjene bakterije, sudoper protrljaj narančinom ili limunovom koricom koja će ostaviti ugodan miris. Za kraj, na papirnati ručnik stavi malo maslinova ulja te prođi cijelu površinu sudopera kako bi iza sebe ostavila sjajni trag koji će trajati nekoliko tjedana.

Soda bikarbona i ocat | Author: Shutterstock Alkoholni ocat također je dobar saveznik čiste kuhinje foto: Shutterstock

2. Čišćenje slavina

Naslage kamenca zbog tvrde vode mogu se nakupiti na kraju tvoje slavine, na dijelu mlaznice, te mogu začepiti rupice i tako prouzročiti slab dotok vode ili neželjeno špricanje. Kako stati tome na kraj? Krajnji dio slavine možeš odvojiti te sito i ostale dijelove potopiti u posudicu punu alkoholnoga octa.

 

Čišćenje pećnice Možda vas zanima... Najbolji trik za čišćenje pećnice bez muke Špajza

 

Ako ne možeš odvojiti spomenuti dio, malo octa možeš uliti u vrećicu koju ćeš onda zavezati na sam kraj slavine i ostaviti da tako stoji neko vrijeme dok ocat ne napravi svoju "magiju."

3. Odvod

Najjednostavnija opcija jest odlazak do trgovine i kupovina sredstva za odčepljivanje odvoda, no zašto sljedeći put kada ćeš trebati odčepiti svoj odvod sama ne napraviš svoje, prirodno sredstvo. Sve što ti je potrebno jest - soda bikarbona, limunov sok i dobra knjiga koju ćeš čitati za vrijeme dok se odvod ne odčepi.

 | Author: Polina Tankilevitch/Pexels Najbolje je čišćenje prirodnim sredstvima, bez puno kemije foto: Polina Tankilevitch/Pexels

I još malo odličnih savjeta za čišćenje...

 

Prirodna sredstva za čišćenje Možda vas zanima... Kako napraviti prirodan deterdžent za suđe Špajza kako savšeno očistiti tavu Možda vas zanima... Kako savršeno očistiti tavu Špajza Kuhalo za vodu Možda vas zanima... Na dnevnom redu: Temeljito čišćenje kuhala za vodu Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.