Najave 08. ožujka 2017.

Festival tripica i njihovog sljubljivanja s vinima!

Tripice
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
U Zagrebu se održava “1. Festival Tripica” u restoranu Bicko u petak 10.03.2017. s početkom u 18:00 h. Da, bilo je sličnih manifestacija, ali zato smo tu da kušamo i uživamo!

Restoran Bicko od svojeg je osnutka do danas postavio je nove kriterije za restorane ovog tipa ne samo na području grada Zagreba već i šire, te postao sinonim za gablece bez greške, jela naših starih i ukusna domaća jela po pristupačnim cijenama.

Slijedeći svoju misiju, u kreativnim konceptima predstavljaju mjesto uživanja u dobroj hrani, dobrom društvu i nadasve dobrom vinu, odnedavno i vina Iločkih podruma upotpunjuju gurmanski doživljaj ovog zagrebačkog restorana s vinima nove berbe 2016. iz klasične i odabrane linije.

Iločki podrumi | Author: Promo foto: Promo

Tripice su u našim krajevima nekada bile neizostavno jelo težaka, radnika, ali i sladokusaca iz raznih društvenih slojeva. Na hrvatskom tlu je poznato od davnina, a vitalac vuče korijene još iz vremena starih Grka. Tripice (dolazi iz Francuskog jezika "tripe"), fileki (od njemačkog Flecken), dropci, tripe, škembići (od turskog işkembe), burag, ili vamp su jelo koje se spravlja u mnogim krajevima svijeta na vrlo raznolike načine.

Priprema se u pravilu kuhanjem narezanih komada želuca skupa s ostalim namirnicama u vodi, sve dok se ne dobije jelo nalik gustoj juhi ili gulašu. Ostali sastojci variraju kako od područja do područja, od kuhara do kuhara. U Hrvatskoj luk i slanina (špek) odnosno panceta su neizostavni dodaci.

Najčešće se pripremaju juneće ili goveđe tripice. U Zagori i primorju cijenjene su janjeće tripice. Vrlo rijetko, tek u ponekim primorskim ribarskim mjestima mogu još kušati i tripice od tune ili grdobine.

Bicko | Author: Promo foto: Promo

Danas u Hrvatskoj ljubitelji fileka osnivaju svoje klubove, a svojim okupljanjima i spravljanjem na različite načine promoviraju ih i štite od zaborava.

Želite li probati četiri autorska jela na bazi tripica koja će raditi provjerena ekipa Bicka pojačana poznatim kuharom Almom Čatlakom, pojavite se s 50 kuna (all you can eat!) na Karlovačkoj cesti 24 (iza zagrebačke Arene) u petak 18 sati i provjerite tezu da uz fileke najbolje prija - Traminac iločkih podruma! Za sve one koji ne vole tripe, ima tu jako puno drugih finih jela...

Vidimo se!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.