Najave 08. prosinca 2016.

Promocija pjenušavih Prosecca prestižne vinarije Astoria

foto: TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co.
gastro postao gastro.24sata.hr
U Basta Gourmet Baru u Zagrebu održana je promocija vinarije Astoria, renomiranog talijanskog specijalista za pjenušava vina Prosecco.

Taj popularni talijanski pjenušac zaštićenog imena je u posljednjih desetak godina postao globalni trend što najbolje ilustrira podatak da je u 2015. ukupna količina prodanog talijanskog Prosecca u svijetu pretekla svog najvećeg konkurenta – francuski šampanjac, a u Velikoj Britaniji, primjerice, mu je prodaja prestigla španjolsku Cavu i francuski šampanjac zajedno. Astoria Prosseco spada u grupu najrenomiranijih vinarija što potvrđuje izbor njihovog Prosecca Milesimato među deset najboljih Prosecca Italije od strane magazina Decanter u izdanju od svibnja ove godine.

 | Author: TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co. foto: TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co.

Uzvanici su imali priliku kušati pet etiketa Astoria pjenušaca sljubljenih s talijanskim delicijama; Astoria Cuvee Brut Metodo Cavazzani 2012., Astoria Millesimato Valdobbiadene '015 Extra dry 2015., Astoria Cordiere Valdobbiadene  Extra dry, Astoria Fashion Victim Rose Extra dry i Astoria Fashion Victim Moscato Rose Dolce.

Vinariju Astoria su 1987.godine osnovali Paolo i Giorgio Polegato, članovi obitelji s dugom tradicijom proizvodnje vina. Astoria vina proizvode se na imanju "Val De Brun" u Refrontolu, u srcu DOCG zone Conegliano – Valdobbiandene, jednom od najljepših područja uzgoja vinove loze u Italiji. Ovo je područje glasovito po svojoj klimi, a ističe se s usklađenim nizom brežuljaka i vinograda.

Na svojem imanju, Astoria provodi "Vignes fleuries", ambiciozan projekt zaštite okoliša i rehabilitacije ekosistema. Radi se o specifičnom francuskom protokolu, koji se koristi u vinogradima, a koji se do sada vrlo rijetko koristio u Italiji. Cilj "Vignes fleuries" je kreiranje ekosistema koji potiče razvoj flore i faune, integrirane s vinogradom.

 | Author: TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co. foto: TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co.

Perjanica vinarije Astoria je Prosecco Millesimato koji već niz godina osvaja nagrade, uključujući i prestižnu Grand Gold medalju na međunarodnom natjecanju vina Vinitaly u Veroni.

Oslanjajući se na stručnost i vještine te iskustvo svog visoko profesionalnog osoblja, Astoria vina i prosecca danas se prodaju u više od 100 zemalja diljem svijeta, a poslužuju se u najekskluzivnijim restoranima i wine barovima.

Povodom promocije Astoria Prosseca Zagreb su posjetile i Carlotta Camilla Polegato i Sabrina Rigo, predstavnice vinarije koje su uzvanicima predstavile presjek svoj proizvodnje sastavljen od pet pjenušaca različitog stila i različitog sortimenta, namijenjih svakoj prilici i ukusu. Pojasnile su način dobivanja popularnih pjenušaca i priblližile vinski svjetonazor koji se uvelike oslanja na bioordživost i lokalnu tradiciju.

 | Author: TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co. foto: TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co.

Za početak je poslužen Astoria Cuvee Brut Metodo Cavazzani 2012., prestižni vintage pjenušac dobiven u jednoj od najboljih berbi za pjenušce u regiji od sorti chardonnay 80% i pinot crni 20%. Dobiven je posebnom metodom odležavanja pjenušca na kvascima u trajanju od godinu dana. Suh, živ i elegantan s postojanošću i intenzitetom okusa tipičnim za vintage pjenušce, te s aromama što asociraju na cvijet bagrema i lipe, koštunjičavo voće i vaniliju.

Zatim je uslijedio Astoria Millesimato Valdobbiadene '015 Extra dry 2015., perjanica vinarije, iz također odlične berbe 2015. od sorte glera, kojeg karakteriziraju intanzivna voćnost i elegancija. Mekanog i ugodno slatkastog okusa, s aromama koje podsjećaju na breskvu, dinju i ljetne sorte malih krušaka. Postojanog i harmoničnog okusa.

Potom je poslužen Astoria Cordiere Valdobbiadene Extra dry, najpopuparnija i jedna od najzaslužnijih etiketa za trenutni prestižni status vinarije. Izraženije boje pošto je provela punih mjesec dana po fermentaciji u kontaktu s bobicama grožđa. Bogata, kremozna i potpuno razvijena okusa s puno svježine. Izvrsno funkcionira kao aperitiv, ali još bolje uz laganu hranu poput ribe i salata s tjesteninom.

 | Author: TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co. foto: TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co.

Prije samoga kraja, poslužio se Astoria Fashion Victim Rose Extra dry, ugodno slatkast pjenušac koji mekoćom podsjeća na Millesimato, ali ima znatno izraženiju voćnost. Dobiven kupažiranjem bijelih i crnih sorti grožđa. Mirisa što obiluje aromama maline i jagode u kombinaciji s cvijetom bagrema i jabukama. Iznimno atraktivan i na finišu koji karakteriziraju mekoća i zaokruženost.

I za kraj, poslužen je Astoria Fashion Victim Moscato Rose Dolce, desertni pjenušac, s vrlo jakim i intenzivnim mirisom muškatnog tipa, s aromama jagoda, cvijeta ljubičice i crvenih delišes jabuka. Dobiven od muškatnih sorti iz vlastita vinograda. Sladak i mirisan, tipičnog desertnog karaktera, za posluživanje uz slastice ili voće.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.