Najave Zagreb Chill&Grill festival 28.4. - 1.5. / Bundek 13. travnja 2017.

TABASCO® – najomiljeniji ljuti umak od paprike na svijetu

foto: TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co.
gastro postao gastro.24sata.hr
1865. godine, Edmund McIlhenny počeo je pripremati umak od paprike. Dalje je sve - legenda...

Povijest navodi da je McIlhenny u počecima upotrebljavao prazne bočice toaletnih voda s posebnim raspršivačem u kojima je davao umak rodbini i prijateljima. Raspršivač je bio vrlo bitan jer je njegov umak bio koncentriran i najbolji je kad se raspršuje, a ne polijeva.

Možda vas zanima... Ljuti pesto od ljubičastog tomatilla i jalapena Recepti

Već s prvim susretom s njegovim proizvodom poznanici su ga počeli ohrabrivati da umak od paprike počne proizvoditi na veliko. Ohrabren podrškama i instant uspjehom na lokalnom tržištu New Orleansa (tada trećeg grada po veličini u Sjedinjenim Američkim Državama) Edmund ranih 1870-ih šalje svoj proizvod na testiranje tržišta New Yorka. U to vrijeme, a i danas, najvažnijeg tržišta u Americi. Uspjeh koji je polučio lansirao je ovaj proizvod izravno u legendu ne samo Američke kuhinje već i Europske (gdje ga se može kupiti već krajem 1870- ih) i svjetske.

 | Author: TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co. foto: TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co.

Već 1870. godine, Edmund McIlhenny zatražio je i dobio zaštitu patenta za svoju jedinstvenu formulu kojom papriku pretvara u ljuti, vatreni umak nazvan TABASCO® u prepoznatljivim bočicama čiji se je izgled očuvao do danas. Ta ista formula koristi se još i danas, a Avery Islands je još uvijek sjedište te globalne tvrtke koja se i danas nalazi u vlasništvu i pod vodstvom obiteljskih nasljednika Edmunda McIlhennyja.

Gdje god da se nalazi u cijelom svijetu TABASCO® zaštitni znak prepoznat je kao simbol za najkvalitetniji umak od ljutih papričica već više od 140 godina

Paprikaš Možda vas zanima... Ljuti pileći paprikaš za hladne dane Recepti

Kako bi se dobio vrhunski umak zgnječene crvene Capiscum papričice u hrastovim bačvama moraju dozrijevati tri godine uz dodatak soli i prirodnog bijelog vinskog octa. S obzirom na to da se Capiscum papričica koristi isključivo za crveni TABASCO® umak,1888. godine papričica je službeno klasificirana kako TABASCO® papričica.

Ljutina | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Medicinske studije dokazale su da Capiscum papričica poboljšava metabolizam, slabu probavu, cirkulaciju krvi, stimulira rad srca, pomaže u kontroli razine šećera u krvi, a pokazala se i kao vrlo uspješna u liječenju astme i artritisa

Primjena TABASCO® umaka je široka tako ljubitelji ovog umaka mogu uživati u njemu kao dodatku svakom jelu. TABASCO® umak je prvenstveno pojačivač arome, a ne izvor ljutine, jelu daje specifičnu energičnost i oštar okus.Upravo iz navedenih razloga vrhunski svjetski kuhari smatraju ga prvorazrednim i neizostavnim sastojkom u svojim jelima. Zbog svoje široke primjene obogatit će razne aperitive, juhe, salate, priloge, pizze, umake i sve vrste glavnih jela, te deserte.

Možda vas zanima... Slatko ljuti pileći medaljoni za prste polizati Recepti

Sve ljubitelje TABASCO® umaka i one koji će to tek postati, pozivamo na Chill&Grill festival, koji će se održati na Bundeku od 28. travnja do 1. svibnja!

 | Author: Promo foto: Promo

Pripremite se na četiri dana odlične hrane i sjajne zabave, probajte sve okuse TABASCO® umaka i sudjelujte u zabavnim nagradnim natjecanjima. Za više informacija o festivalu kliknite ovdje.

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • GoranVrabec 17:56 15. Travanj 2017.

    Capsicum nije sorta papričica. Capsicum je rod u koji spadaju sve papričice (blage i ljute). Po ovome članku Tabasco radi umake od svih papričica što naravno da nije istina. PR članak koji je vjerojatno plaćen je napisan s tako kardinalnom ... prikaži još! greškom (i nekoliko pravopisnih) da se Edmund McIlhenny vjerojatno okreće u grobu. Umak je dobar, članak ne toliko.