Najave 09. siječnja 2023.

Zatvara se Noma, najbolji restoran na svijetu!

Noma
Restoran Noma zatvara se krajem iduće godine foto: Yuya Shino/Reuters/Pixsell
gastro postao gastro.24sata.hr
Pokretač Nome Rene Redzepi odlučio je zatvoriti Nomu kakvu su gosti do sada poznavali zbog neodrživosti, te se potpuno okrenuti istraživanju i razvoju novih proizvoda

Noma, kultni kopenhaški restoran koji je više puta proglašen najboljim, s krajem 2024. godine zatvorit će svoja vrata, odnosno neće više postojati na način na koji sada funkcionira. Vijest je danas prvi objavio The New York Times, a nakon toga poput munje proširila se svijetom gastronomije koji je već neko vrijeme svjestan da je situacija u gastronomiji na visokom nivou općenito kritična te da je dosadašnji način poslovanja restorana postao neodrživ.

Vlasnik Nome i njezin glavni chef Rene Redzepi planira Nomu, projekt koji je pokrenuo prije 20 godina, od sada voditi kao laboratorij, koji će razvijati nova jela i prehrambene proizvode za online prodaju, a njihove sale bit će tek povremeno dostupne gostima u sklopu raznih pop up evenata – u Kopenhagenu, ali i diljem svijeta, baš kao i do sada kada su negdje gostovali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by noma (@nomacph)

"Posluživanje gostiju oduvijek je bilo dio onoga što jesmo, no više definitivno nećemo biti restoran. Od 2025. naš restoran više neće postojati u dosadašnjem obliku. Umjesto toga, radit ćemo pop up evente te ćemo se više usmjeriti prema inovacijama i razvoju raznih proizvoda. No to ne znači da se zatvaramo – upravo suprotno, sve inovacije na kojima ćemo raditi podijelit ćemo sa svojom publikom“, poručuju iz Nome.

Već neko vrijeme Noma je, baš kao i brojni drugi restorani, u financijskim problemima, o kojima je i Redzepi otvoreno govorio u više situacija priznavši da je u današnje vrijeme jednostavno nemoguće pravedno financijski nagraditi stotinjak zaposlenika i istodobno zadržati visoke standarde koje zahtijevaju tri Michelinove zvjezdice, koliko ih ima ovaj restoran.

 | Author: Yuya Shino/Reuters/Pixsell Rene Redzepi foto: Yuya Shino/Reuters/Pixsell

"Moramo sve postaviti na potpuno novi način. Ova situacija kakva jest sada je preteška, moramo početi raditi drugačije… Ova situacija nije održiva. Financijski i emocionalno, kao poslodavac i kao ljudsko biće, tvrdim da to više ne funkcionira“, poručio je Redzepi, s kojim se brojni chefovi diljem svijeta slažu da je moderni fine dining na velikoj prekretnici.

Podsjetimo, 2015. godine Redzepi je javno priznao da je verbalno i fizički maltretirao svoje osoblje te da radi na tome da bude ljubazniji i mirniji vođa tima. Također, prošle godine medije su punili napisi o tome kako se u Nomi tretiraju strani radnici te kako ne plaćaju stažiste, nakon čega su ih ipak počeli plaćati. No Redzepi tvrdi da to nije utjecalo na njegovu odluku o zatvaranju.

 

Možda vas zanima... Danska Noma rasprodaje posuđe i namještaj Špajza

 

Bez obzira na to kako će izgledati Noma 3.0, odnosno Noma budućnosti, i bez obzira na sve negativnosti koje su je pratile, ovaj restoran i chef Rene Redzepi ostat će zapamćeni kao veliki pokretači fine dininga i nove nordijske kuhinje.

 | Author: Instagram @nomacph Slavni restoran Noma u Kopenhagenu u potojećem obliku funkcionirat će do kraja 2024. godine foto: Instagram @nomacph

Možda vas zanima... "Noma" je proglašen najboljim restoranom svijeta! Špajza Možda vas zanima... Totalni hit: Noma izbacila enciklopediju fermentacije Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.