Najave 15. svibnja 2017.

Zlatarice - sorta o kojoj će se još pričati

foto: Damir Fabijanić
gastro postao gastro.24sata.hr
Novotvoreni Laterral na krovu najviše zgrade u Hrvatskoj u Strojarskoj ulici 8. je svibnja bio mjesto događaja predstavljanja vrhunskih hrvatskih vina neretvanskog vinogorja - vina Zlatarice.

U organizaciji Women on Wine, kluba sretnih žena, kako same sebe nazivaju, održana je prezentacija četiri vrste vrlo rijetke, ali iznimno kvalitetne sorte vina - zlatarica.

Vinska stučnjakinja Martina Bek i vinarka Monika Prović, ujedno i jedna od kreatorica predstavljenog vina zlatarica, Prović 2016., održale su kratku prezentaciju te uz degustaciju goste provele kroz kratku povijest ove zbilja posebne sorte vina.
 

 | Author: Damir Fabijanić foto: Damir Fabijanić

Ove poznavateljice dobrih vina naglasile su kako je kod ovakvih sorti poanta sačuvati aromatičnost te kako su upravo zlatarice bogate herbalnim, cvjetnim i voćnim notama. I zbilja, osvježavajuće i pune okusa, zlatarice su se pokazale kao iznimno pitko i fino vino.

Uz Monikinu, predstavljene su još i Zlatarica, Grmoja iz 2016., Zlatarica, Pilač i Zlatarica, Gašpar također iz 2016. godine. Sva vina dolaze s juga, iz neretvanskog i vrgoračkog vinogorja, a posebnu pažnju privukla je Zlatarica, Gašpar 2016. čiji je kreator također prisustvovao prezentaciji.
 

 | Author: Damir Fabijanić foto: Damir Fabijanić

Sa samo tridesetak godina, Dario Gašpar prvi je proizveo monosortnu zlataricu. Njegovo je vino slatko i suho svježih, limun zagasitih boja i fantastičnih aroma. Uz nekoliko riječi o samom vinu, Dario Gašpar naglasio je kako mu je izuzetna čast naći se u skupini mladih, perspektivnih vinara pred kojima je još mnogo posla, ali i izvanrednih rezultata.

Važno je također naglasiti kako se zlatarice proizvode u manjim količinama pa tako svi proizvođači zajedno godišnje proizvedu tek oko 17 000 boca. 
 

Možda vas zanima... Siniša Lasan: Imamo ponajbolja svjetska vina! Kolumne
 

 | Author: Damir Fabijanić foto: Damir Fabijanić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.