29. lipnja 2016.

Ne propustite Festival pašte u Žminju

Festival pašte
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Treća edicija Istarskog festivala pašte u Žminju će se održati nadolazeći vikend, 2. i 3. srpnja

Ono što vas sigurno očekuje je puno jela od tjestenine/pašte i raznih priloga pripremljenih na tradicionalne načine ali možete očekivati i suvremenu gastronomiju te drugačiju interpretaciju tjestenine u našim tanjurima. Istarski festival pašte predstavlja manifestaciju za cijelu obitelj. Možete i ne biti totalni fan tjestenine, ali ćete zasigurno naići na nešto što će vas zaokupiti te uljepšati boravak u malom istarskom gradiću. Razne vrste tjestenina, priloga koji se sljubljuju s paštom, domaćih autohtonih proizvoda, predstavit će neki poznati ali i neki novi proizvođači.

Upoznajte i naše tradicionalne lokalne proizvođače koji već dugi niz godina nastupaju na lokalnom tržištu ali i šire s vrhunskim proizvodima prepoznatljive kvalitete. "Održavanje manifestacije Istarski festival pašte u Žminju je vrlo važno kako bi prikazali mlađim naraštajima kako se nekad mijesila pašta, kako se obrađivalo žito te da sačuvamo recepture i tradiciju izrade pašte kako su je izrađivale naše none", naglasio je načelnik Općine Žminj Marko Križman.

Program u subotu i nedjelju počinje u 18 sati te traje sve do 24 sata. Svečano otvorenje održat će se u subotu u 18 sati. Ovu prigodu uveličat će svojim nastupima članovi Učeničkog kulturno-umjetničkog društva Mladice iz OŠ Vladimir Gortan iz Žminja, Dječji vrtić Rapčići i Žminjske mažoretkinje. Već će se pred samo otvorenje, u velikoj kuhinji na bini, Zad kaštela pripremati umaci koji će se sljubljivati s prvim tanjurima tjestenine. Moći ćete u subotu uživati u žgvacetu od boškarina i kokoši s fužima i njokima koje će pripremati chef Pino Kuhar, a Agroturizam familije Ferlin pripremat će makarune sa škorupon.

Tijekom oba dana u Gastro showu kuhat će i chef Ljudevit Sabo te Lovačko društvo Zec Žminj. Uz njih će velikom kuhinjom proći kao gosti te pripremati njihove specijalitete još žminjski ugostitelji i agroturizmi, izlagači, poznati kuhari te ostali gosti. Prije ili poslije degustacije pašte, možete pogledati pokazno makinanje po starinski. Naime s početkom u 19 sati Spod kaštela, na livadi ispod crkve, pogledajte izložbu starih strojeva za žetvu i obradu žita. Vlasnik Jože Tomišić i njegov tim pokazat će kako se nekad dolazilo do žita koje je život značilo. Izložba je Spod kaštela oba dana i možete je pogledati od 18 do 23 sata.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.