Sastojci:
340 g Nestlé Dessert Noir čokolade, rastopljene na pari
100 g Nestlé Dessert Corsé čokolade, sitno nasjeckane
120 g maslaca
150 g lješnjaka, tostiranih i oguljenih
100 g smeđeg šećera
6 jaja, odvojeni žumanjci i bjelanjci
4 bjelanjka
1 žlica ruma
malo soli
1 žlica škroba
100 g šećera u prahu
3 žlice džema od malina ili marelica
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite maslacem kalup za tortu i obložite stijenke masnim papirom.
2. Napravite tijesto: S mikserom istucite maslac sa šećerom dok nije pjenast. Dodajte žumanjke, jedan po jedan, miješajući. Dodajte rastopljenu i ohlađenu čokoladu i rum i sve promiješajte.
3. U čistoj posudi pomiješajte bjelanjke s malo soli i tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg. Umiješajte snijeg u prvu smjesu u tri navrata i ulijte sve u pripremljeni kalup. Pecite oko 25 minuta.
4. U međuvremenu napravite meringu: Pomiješajte nasjeckanu čokoladu i nasjeckane lješnjake sa škrobom. Tucite 4 bjelanjka s malo soli dok se ne zapjene, a zatim počnite dodavati šećer u prahu, miksajući. Kad dobijete čvrsti snijeg, umiješajte u njega lješnjake i čokoladu.
5. Izvadite čokoladno tijesto iz pećnice i smanjite temperaturu na 150°C. Premažite prvo džem, a zatim meringu po tijestu i vratite u pećnicu na 25 minuta, dok se meringa ne stisne i ne dobije laganu boju na vrhu. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi prije posluživanja.
Recept pripremila: Ana Ugarković