gastro postao
Kombinacija čokolade, voća i sira daje za rezultat jako ukusnu tortu
Sastojci:
Tijesto:
100 g maslaca, na sobnoj temperaturi
175 g očišćenih lješnjaka
60 g brašna
150 g šećera
1/4 žlicica soli
2 jaja i 1 žumanjak
1 srednja mrkva, oguljena i naribana na fini ribež
100 ml džema ili želea od malina ili 200 g svježih malina
Krema:
125 g Nestlé Dessert bijele čokolade za kuhanje, nasjeckane na manje komadiće
150 g krem sira
100 ml milerama
Priprema:
- Lješnjake poslagati na lim i tostirati u pećnici oko 10 min na 170°C; dok su još vrući staviti ih u sredinu kuhinjske krpe, skupiti krajeve i dobro istrljati jedne o druge da se skine što više smeđe kore.
- Nakon što se lješnjaci ohlade, samljeti ih zajedno sa šećerom u kuhinjskom robotu ili mlinčiću.
- Namastiti maslacem kalup za tortu promjera 26 cm i obložiti ga masnim papirom (i dno i stijenke).
- Za tijesto, istući maslac u mikseru dok ne postane kremast; dodati lješnjake sa šećerom, a zatim umutiti jedno po jedno jaje i žumanjak; umiješati i naribanu mrkvu; prosijati brašno u smjesu i umiješati - dok smjesa ne postane homogena.
- Uliti smjesu u kalup i peći 25 - 30 min ili dok drveni štapić uboden u sredinu kolača ne izađe suh.
- Protisnuti džem (ako ga koristite) kroz fino sito te ga na kraju premazati po tijestu.
- Za kremu, rastopiti bijelu čokoladu na pari i promiješati dok smjesa nije glatka; ostaviti da se malo ohladi.
- U mikseru dobro izmiješati krem sir s mileramom te dodati rastopljenu čokoladu.
- Premazati smjesu preko tijesta s džemom, te ostaviti da se stisne u hladnjaku; ako se koriste svježe maline, utisnuti ih lagano u kremu dok se još nije stisnula.
Recept pripremila: Ana Ugarković