Za tijesto:
200 g Nestlé Dessert Noir čokolade, nasjeckane
4 žličice NESCAFÉ Espresso kave
3 žlice vruće vode
6 jaja, odvojeni žumanjci i bjelanjci
100 g šećera
malo soli
2 žlice kakaa u prahu
Za parfait:
125 g Nestlé Dessert Corsé čokolade, nasjeckane
125 g šećera
150 ml vode
4 žumanjka
1 žlica ruma
1 žlica NESCAFÉ Espresso kave
300 ml slatkog vrhnja, tučenog u mekani šlag
Za tijesto:
1. Zagrijte pećicu na 180°C.
2. Obložite veliki lim za pećnicu s masnim papirom.
3. Pomiješajte NESCAFÉ espresso prah s vrućom vodom u zdjeli nad parom. Dodajte čokoladu i miješajući, pustite da se rastopi. Maknite s pare i ostavite da se ohladi.
4. Istucite žumanjke sa 75 g šećera i malo soli dok nisu gusti i svijetli. Umiješajte rastopljenu čokoladu.
5. U čistoj posudi istucite bjelanjke u snijeg s ostatkom šećera i malo soli. Umiješajte pažljivo bjelanjke u prvu smjesu, u tri navrata, dok sve nije homogeno.
6. Premažite lim jednolično s tom smjesom i pecite dok na vrhu nije suho, oko 12-14 minuta.
7. Izvadite iz pećnice, prekrijte tijesto s vlažnom krpom i ostavite na limu nekoliko minuta.
8. Maknite krpu i ostavite da se ohladi. Posipajte kakao u prahu po tijestu, prekrijte ga s masnim papirom i drugim limom okrenutim naopačke ili velikom daskom, i sve izokrenite. Odvojite pažljivo masni papir na kojem se tijesto peklo.
9. Lagano namastite kalup za kruh s uljem ili maslacem i obložite prozirnom folijom. Uz pomoć vanjske stijenke kalupa za kruh kao predloška, izrežite 2 komada tijesta u obliku pravokutnika (za duže stranice), 2 komada za kraće stranice i 2 komada za dno i vrh.
10. Obložite dno kalupa s tijestom, a zatim stijenke. Zamotajte komad tijesta u plastičnu foliju dok ne napravite parfait. Stavite kalup sa tijestom u zamrzivač.
Za parfait:
1. Rastopite šećer s vodom na laganoj vatri i kad zavrije, pojačajte vatru i pustite da kuha još 3 minute. Maknite s vatre, dodajte čokoladu i promiješajte dok se ne rastopi.
2. Tucite žumanjke dok ne posvijetle, a zatim polagano ulijte u njih čokoladnu smjesu, miksajući dok se sve malo ne ohladi. Dodajte rum i espresso i miješajte dok nije homogeno.
3. Istucite slatko vrhnje u mekani šlag i umiješajte u čokoladnu smjesu. Izvadite kalup s tijestom iz zamrzivača, ulijte u njega parfait i prekrijte vrh s preostalim komadom tijesta. Vratite u zamrzivač na nekoliko sati, dok se krema ne stisne.
Za posluživanje, okrenite kolač iz kalupa na dasku ili tanjur za posluživanje, zajedno s plastičnom folijom. Ogulite foliju i narežite parfait na ploške.
Recept pripremila: Ana Ugarković