22. rujna 2016.

Nježna i mirisna vanilija: Donosimo 10 slatkih recepata

vanilija
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Unatoč tome što se nalazi na popisu najskupljih začina svijeta, vanilija je i dalje jedan od najpopularnijih dodataka slasticama. Tajna se krije u njezinoj privlačnoj, nježnoj i slatkoj aromi kojoj je teško odoljeti.

Vanilija dolazi iz porodice orhideja, točnije orhideje penjačice koja raste u šumama južne Amerike i na toplim Karibama. Upravo zato ne čudi što njezin nježan miris dokazano ima opuštajuće djelovanje, a neka istraživanja potvrđuju i kako može biti izvrstan afrodizijak.

Sama riječ nastala je od španjolske riječi „vainilla“ što znači „mala mahuna“, a najprije se koristila među indijanskim narodom kao lijek protiv otrova i plućnih bolesti. Pleme Totonak iz središnjeg Meksika vjerovalo je kako je vanilija nastala kada se princeza Xanat, unatoč očevom neslaganju, udala za običnog smrtnika i zajedno s njim pobjegla u džunglu gdje su uhvaćeni. Glave su im odrubljene, a upravo iz krvi koja je ostala iza njih, niknula je mirisna orhideja – vanilija.

Postoji čak 150 vrsta vanilije, a danas ih koristimo samo dvije, bourbon i tahitian vaniliju.

Bourbon vanilija potječe s otoka Madagaskara. Bogatog je mirisa i okusa, cijenjena u slastičarstvu i poprilično skupa. Uz zlato, upravo je ova vrsta vanilije bila omiljeni pljen karipskih gusara. Danas mahune vanilije možete kupiti u svakoj većoj trgovini po prihvatljivim cijenama. Lako je dostupan i šećer s aromom vanilije kao i ekstrakt vanilije. Kvaliteta proizvoda poprilično varira pa ukoliko ste u prilici, svakako isprobajte pravu bourbon vaniliju i dopustite da vas iznenadi bogatstvom okusa i mirisa.

vanilija | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Vaniliju ipak najviše volimo u slasticama poput sladoleda, kolača i čokolade. Dodajemo je u umake, a ponekad se dobro slaže i s mesom. Mahuna vanilije može se reciklirati, pa tako kada je iskoristite jednom, nikako je nemojte baciti. Spremite je u plastičnu ili staklenu posudu sa šećerom i na taj način izradite domaći vanilin šećer. Možete je također uroniti u nekoliko decilitara čiste votke, spremiti je na tamno mjesto i u manje od dva mjeseca uživati u domaćem ekstraktu od vanilije

Jeste li se već zaželjeli kakve slastice s vanilijom?

Inspirirajte se našim receptima i pripremite neodoljive slatke delicije: 

Mille feuille s jagodama i vanilijom

Iznenađenje: Omiljena riža na mlijeku kakvu nikad niste probali!

Čokoladna pita s bademima

Palačinke s vanilijom

Napravite domaći puding od jagode i čokolade

Poširane šljive s cimetom i vanilijom

Zasladite se domaćim sladoledom od vanilije

Kroasani s kremom od vanilije i višanja

Tiramisu od skute i vanilije

Vruća čokolada s vanilijom

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.