11. rujna 2015.

Orah kocke

Orah kocke
foto: Nataša Pralica
gastro postao gastro.24sata.hr
Fina poslastica s orahom i čokoladom, vječni klasik kojem se uvijek rado vraćamo

Dugo nisam pravila kolače sa orasima, tako da je ovo odlična prilika da vam predstavim ovu finu poslasticu. Umjesto bijele čokolade možete koristiti i tamnu, a oni koji vole manje slatko samo malo smanjite količinu šećera, ovisi o ukusu. Isto tako umjesto oraha možete koristiti lješnjake ili bademe. S obzirom da su prošle vrućine koje su nas dugo gnjavile, sada slobodno upalite svoje pećnice i uživajte u mirisu biskvita.

Biskvit:

  • 6 bjelanjaka
  • 250g šećera
  • 250g mljevenih oraha
  • 2 žlice brašna

Punjenje:

  • 6 žumanjaka
  • 2 žlice mlijeka
  • 140g šećera
  • 50g bijele čokolade
  • 150g margarina

Glazura:

  • 200g bijele čokolade
  • 6 žlica ulja

Priprema biskvita:

  1. Bjelanjke izradite tek toliko da očvrsnu, zatim postepeno dodajte šećer dok ne dobijete čvrstu smjesu.
  2. Lagano umiješajte orahe i brašno, te sve zajedno sjedinite.
  3. Tepsiju (moja je 21 X 36 cm) malo pouljite i pobrašnite, ulijte pripremljenu smjesu.
  4. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 30 min.

Priprema kreme: 

  1. Žumanke i šećer pjenasto izradite, dodajte mlijeko i stavite na paru da se kuha par minuta dok ne postane gusto.
  2. U gotovo, ali još vruće dodajte iskidanu čokoladu i miješajte dok se ne istopi.
  3. Ostavite da se ohladi.
  4. U hladno dodajte margarin.
  5. Premažite biskvit.

Prirema glazure:

  1. Iskidanu čokoladu i ulje istopite na pari.
  2. Ostavite da se malo prohladi, zatim prelijte na kolač.
  3. Stavite kolač u frižider na hlađenje.
  4. Prije rezanja ostavite kolač na sobnoj temperaturi nekih 10-15 min tako da vam čokolada nebi pucala. 

 Natašu možete pratiti i na blogu Kolaci.biz te na Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.