Dugo nisam pravila kolače sa orasima, tako da je ovo odlična prilika da vam predstavim ovu finu poslasticu. Umjesto bijele čokolade možete koristiti i tamnu, a oni koji vole manje slatko samo malo smanjite količinu šećera, ovisi o ukusu. Isto tako umjesto oraha možete koristiti lješnjake ili bademe. S obzirom da su prošle vrućine koje su nas dugo gnjavile, sada slobodno upalite svoje pećnice i uživajte u mirisu biskvita.
Biskvit:
- 6 bjelanjaka
- 250g šećera
- 250g mljevenih oraha
- 2 žlice brašna
Punjenje:
- 6 žumanjaka
- 2 žlice mlijeka
- 140g šećera
- 50g bijele čokolade
- 150g margarina
Glazura:
- 200g bijele čokolade
- 6 žlica ulja
Priprema biskvita:
- Bjelanjke izradite tek toliko da očvrsnu, zatim postepeno dodajte šećer dok ne dobijete čvrstu smjesu.
- Lagano umiješajte orahe i brašno, te sve zajedno sjedinite.
- Tepsiju (moja je 21 X 36 cm) malo pouljite i pobrašnite, ulijte pripremljenu smjesu.
- Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 30 min.
Priprema kreme:
- Žumanke i šećer pjenasto izradite, dodajte mlijeko i stavite na paru da se kuha par minuta dok ne postane gusto.
- U gotovo, ali još vruće dodajte iskidanu čokoladu i miješajte dok se ne istopi.
- Ostavite da se ohladi.
- U hladno dodajte margarin.
- Premažite biskvit.
Prirema glazure:
- Iskidanu čokoladu i ulje istopite na pari.
- Ostavite da se malo prohladi, zatim prelijte na kolač.
- Stavite kolač u frižider na hlađenje.
- Prije rezanja ostavite kolač na sobnoj temperaturi nekih 10-15 min tako da vam čokolada nebi pucala.
Natašu možete pratiti i na blogu Kolaci.biz te na Facebook stranici.