14. travnja 2016.

Pečene glavice češnjaka: Za usta svaka!

cesnjak
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako vam češnjak ima preintenzivan okus, a želite ga jesti zbog njegovih ljekovitih svojstava, ublažit ćete ga tako da ga ispečete. Češnjak će pečenjem umjesto oštrog popirimiti slatkast, orašast okus.

Prvi korak je da odstranite što više vanjske kore, ali svaki češanj mora ostati u svojoj ljusci. Nožem odrežite pola centimetra s vrha glavice češnjaka, polijte s nekoliko kapi maslinova ulja, posolite pa stavite u posudu za pečenje.

Zamotajte svako glavicu u aluminijsku foliju ili papir za pečenje, a zatim ubacite u zagrijanu pećnicu na 180C. Pecite oko 40-45 minuta, dok češnjak ne omekša. Kad je gotov jednostavno ga uhvatite za korijen pa pritišćite dok ne počne izlaziti iz ljuske poput paste.

Tako pripremljen češnjak izvrstan je kao namaz na kruhu, ali i pizzi. Pritom ga prvo još malo zgniječite i pomiješajte s maslinovim uljem te solju. 

peceni cesnjak.jpg | Author:

Možete ga pomiješati s parmezanom pa posuti po tjestenini ili ga dodati juhama. Izvrsno ga je dodati i kiselom vrhnju pa preliti sve po pečenim krumpirima.

Nećete pogriješiti ni ako ga pospete po sloju povrća u složencima ili utisnete pod kožu pileta prije pečenja. Majoneza će s češnjakom poprimiti još bolji okus i miris ako joj dodate pečeni krumpir

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.