11. svibnja 2015.

Pita od jagoda

pita-od-jagoda
foto: Tatjana Pastuović Klaić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova jednostavna, tradicionalna pita s jagodama idealna je proljetna slastica.

Domaće jagode, slasne i mirisne, u kombinaciji s prhim tijestom i finom slastičarskom kremom čine ovu pitu neodoljivom.

Tijesto:

  • 250 g brašna
  • Prstohvat soli
  • 150 g maslaca
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 žumanjak
  • 2-3 žlice hladne vode
  • Malo naribane limunove korice

Krema:

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 40 g gustina
  • Vanilija (srž mahune ili ekstrakt)
  • 50 g maslaca
  • Jagode
  • Malo pekmeza od jagoda ili marelice i žlica vode, za premazivanje

Priprema:

  1. Brašno malo posoliti, promiješati pa u njega utrljati maslac narezan na kockice. Dodati žumanjak, limunovu koricu i vodu pa umijesiti tijesto. Tijesto ne treba dugo mijestit, dovoljno je samo da se svi sastojci sjedine. Formirati tijesto u disk, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti oko 1 sat u hladnjaku.
  2. Ohlađeno tijesto tanko razvaljati pa formirati po kalupu za pite. Dno tijesta izbosti vilicom.
  3. Preko tijesta staviti papir za pečenje, po papiru rasporediti suhi grah ili rižu, staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 15-20 minuta na 180°C. Izvaditi iz pećnice, maknuti papir s grahom pa tijesto vratiti u pećnicu i peći još 15ak minuta, odnosno dok se tijesto do kraja ne ispeče. Pečeno tijesto ostaviti da se ohladi.
  4. Za kremu u loncu ugrijati mlijeko s vanilijom.
  5. U drugoj posudi izmiksati žumanjke i šećer, kada smjesa postane pjenasta dodati gustin i malo vrućeg mlijeka, dobro promiješati pa uliti u lonac s vrućim mlijekom. Kuhati uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne i skuha. Maknuti s vatre i u kremu umiješati maslac. Kremu ohladiti.
  6. Jagode oprati, očistiti i prerezati na pola.
  7. Pekmez pomiješati s malo vode i zagrijati.
  8. Hladno tijesto namazati ohlađenom kremom, po kremi rasporediti jagode pa sve premazati pekmezom.

Tanju možete pratiti i na njenom blogu COOKam i guštamFacebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.