Punč je uz kuhano vino najpopularnije alkoholno zimsko piće. Glavni sastojak punča je vjerovali ili ne – čaj!
Punč je u Europu je doputovao iz Indije. Toliko se svidio engleskim moreplovcima u 16. stoljeću da su ga ponijeli sa sobom kući. Aromatičan i ukusan, novi okus brzo je osvojio elitu i postao omiljen napitak u visokom društvu. Ubrzo su nastale brojne inačice koje su se s vremenom prilično odmaknule od izvorne recepture. Naime, punč je na početku bio pripreman od vina, voća, limunova soka, začina i vode. Europljani su ga obogatili svime i svačime – čajem, rumom, medom, šećerom, pa čak i rakijom.
Donosimo vam recept za punč:
Sastojci:
- 0.5 l crnog vina
- 2 dcl crnog čaja
- 2 dcl ruma
- 1 štapić cimeta
- 1 vanilin šećer
- 200 g smeđeg šećera
- 5 klinčića
- 1 naranča
- 2 dcl vode
- med po želji
Priprema:
- Napravite 2 dcl crnog čaja (ne ostavljajte ga više od 2 minute potopljenog s vrućom vodom).
- Stavite vino, rum i vodu zagrijavati i dodajte im cimet, vanilin šećer, kriške naranče i klinčić.
- Kada se dobro zagrije, dodajte unutra crni čaj.
- Procijedite i dodajte med prema želji.