18. lipnja 2014.

'Rašćika' nove kulinarske zvijezde Anke

anka.jpg
1/4
gastro postao gastro.24sata.hr

Još od doba vrtića sam budno pratila emisije mog omiljenog kuhara Jamieja Olivera, a prvo jelo sam skuhala s 4 godineSimpatična kuharica koja je osvojila Hrvatsku i titulu najbolje u kulinarskom showu "Tri, dva, jedan - kuhaj!", Anka Cvitanović rado je odvojila dio svog vremena kako bi čitateljima Gastra otkrila dojmove nakon pobjede, svoje planove vezane za kuhinju i ono najslađe - recept za čuvenu 'rašćiku' koja je postala Ankin zaštitni znak u emisiji RTL Televizije.

Najbolja amaterska kuharica rodila se u Njemačkoj, gdje je živjela do svoje petnaeste godine, kada je ipak presudila ljubav prema rodnom kraju njenih roditelja i kada se zajedno s obitelji vratila u Imotsku krajinu, u Proložac, odakle za sada ne namjerava nigdje ići. Ni slava koja je došla s titulom nije promijenila skromnu Anku pa i dalje jednako uživa u istim jelima kao i prije, životu u svom malom mjestu i jednostavnim, svakodnevnim stvarima koje je ispunjavaju više od bilo kojeg natjecanja, novčane nagrade, interesa medija i, uvjetno rečeno, slave koja je došla s pobjedom u kulinarskom showu "Tri, dva, jedan - kuhaj!"


Kako se osjećate s titulom najboljeg kuhara amatera?

Osjećam se super s osvojenom titulom. Posebno mi je drago jer sam to postigla s ljubavi prema kuhanjem.

Kako bi opisali vaše iskustvo u emisiji "3,2,1 - kuhaj", što vas je najviše impresioniralo?

Cijeli show je bio fenomenalan i sa sobom sam ponijela mnogo novog znanja i upoznala drage ljude, stvarno mogu samo izreći riječi hvale.

Što ste sve naučili u emisiji, smatrate li da ste bolja kuharica nego prije?

Definitivno mogu reći da sam bolja kuharica nego prije, naučila sam kako i koje meso odabrati za određena jela, kada se u jelo dodaju češnjak i crvena paprika, kako regulirati kiselost u nekom jelu, koje se namirnice slažu međusobno u jelo...
Sigurno ste dečka, između ostalog, osvojili kuhanjem, što on kaže na "novu" Anku? Da li mu se sviđaju nova jela koja kuhate?

Uvijek je volio ono što skuham, a moram reći da je i mali gurman pa mu taman paše kad ja eksperimentiram u kuhinji, a on može biti degustator. Kaže da mora isprobavat sve jer ipak sad kuha kulinarska zvijezda, haha, ali tvrdi da sam ipak još uvijek ona "stara".

Pričate kako ste jako rano počeli kuhati. Kada točno i koje je prvo jelo koje ste pripremili?

Istina je da sam se jako rano zanimala za kuhanje. Još od doba vrtića sam budno pratila emisije mog omiljenog kuhara Jamieja Olivera, a prvo jelo sam zaista skuhala s 4 godine. Skuhala sam pire od krumpira i mrkve koji nisam posolila, ali bitno da sam stavila mlijeko i maslac kao mama.

Što vam je najdraže pripremati?

Najdraže mi je pripremati nešto novo, nešto sto do sada nisam pravila, pogotovo kad iz nekih poznatih jela sama smislim posve novu kombinaciju.

Publiku ste osvojili svojom skromnošću i izgleda da, bez obzira na trenutnu slavu, nastavljate svojim putem jer ste najavili da ćete dio nagrade dati u humanitarne svrhe?

Bez obzira na trenutnu "slavu" ja se i dalje osjećam sasvim normalno, kao sto sam bila i do sada. Isina je da ću dio novca ću dati za humanitarne svrhe, a ostatak ću uložiti u obiteljsku kuću i ako ostane nešto staviti sa strane.

Mislite li se profesionalno početi baviti kuhanjem?

Kuhanje je moja strast i nešto što nikada neću prestati voljeti. Trenutno se ne mislim baviti profesionalnim kuhanjem, no nikad ne znaš sto nosi sutra... Prepustit ću se vremenu.right65

Možete li našim čitateljima otkriti vaš recept za "rašćiku"?

Rado ću podijeliti s vama način pripravljanja svog omiljenog jela...

Sastojci: 500 g domaće rašćike, 50 g slanine, mrkva, 3 krumpira, češanj češnjaka, maslinovo ulje, 2 grančice svježeg koromača, žličica crvene mljevene paprike.

Priprema: 1. Rašćiki odvojiti donji tvrdi dio i staviti u kipuću vodu da se kuha nekih 1-2 min. Izvaditi, odmah politi hladnom vodom, ocijediti i izrezati.
2. Kapulu sitno narezati i dinstati na maslinovom ulju, dodati sitno sjeckanu slaninu, nakon toga mrkvu te krumpir izrezan na veće kocke.
3. Kada se prodinstalo, doliti vodu i dodati rašćiku, začiniti sa soli, biberom i crvenom paprikom.
4. Kuhati dok se krumpir skuha te ga kuhačom "zgnječiti" o rub teće.Pobjednica showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' otkriva planove i recept za svoje omiljeno jelo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.