Recenzije 29. ožujka 2017.

Spoj zapada i istoka nikad nije zvučao ukusnije

foto: Ino Zeljak
gastro postao gastro.24sata.hr
Tijekom svojih 15 godina postojanja, Takenoko se prometnuo kao jedan od gastronomski najuzbudljivijih zagrebačkih restorana, ponajprije zahvaljujući iznimnim odabirom najkvalitetnijih svježih namirnica... Ovih je dana predstavio novi proljetni meni!

Takenoko s ponosom nosi naziv prvog japanskog restorana otvorenog u Zagrebu. Tijekom svojih 15 godina postojanja, prometnuo se kao jedan od gastronomski najuzbudljivijih zagrebačkih restorana, ponajprije zahvaljujući iznimnim odabirom najkvalitetnijih svježih namirnica (tu se posebno ističe svjetska kvaliteta tune za sushi i sashimi), besprijekornom uslugom i vrhunskim specijalitetima.

 | Author: Ino Zeljak foto: Ino Zeljak

Za njih je zadužen dugogodišnji chef kuhinje, Japanac Motohiko Mochizuki, koji svojim vještim kombiniranjem i istaknutim promišljanjem sastojaka stvara zanimljiv spoj zapada i istoka, tzv. asian fusion.

 | Author: Ino Zeljak foto: Ino Zeljak

Za novi proljetni meni, koji ljubiteljima suvremene japanske kuhinje otkriva neke nove egzotične okuse i kombinacije, uz chefa Mochizukija, zaslužni su Mario Starman i Mario Obrovac. Proljetni meni je ambiciozan, sezonski, lagan i prepun neočekivanih kombinacija koje se fantastično nadopunjavaju.

 | Author: Ino Zeljak foto: Ino Zeljak

Od ribljih jela tako se izdvaja iznimno proljetno jelo - file romba na gelu od limuna i šafrana, zatim Unayku - marinirana jegulja spojena sa svježim krastavcem i kataifi tjesteninom te Hlap Takenoko, koji je ovdje spojen u aromatičnom miomirisnom spoju mladog luka, đumbira, češnjaka, meda, soja sosa te japanske rakije – sake. Kao posebno jelo s autorskim potpisom ističe se black sushi, sjajna kombinacija lososa u tempuri, krastavca, philadelphia sira, japanskog ponzu umaka (rižin ocat i citrus ponzu), tobbika (vrsta kavijara) i sipinog crnila.

 | Author: Ino Zeljak foto: Ino Zeljak

Takenoko je također prepoznat i kao restoran s odličnim jelima s mesom u glavnoj ulozi. Izvrsni janjeći kotleti s umakom od datulja i smokvi, Kobe hamburger, odnosno 3 mini hamburgera s najcjenjenijom i najskupocjenijom govedinom na svijetu i dodatkom mini rajčica, cikorije i miso majoneze te Striploin Black Angus, mek i sočan goveđi steak u neočekivanoj kombinaciji BBQ mango umaka i soli s tartufima, samo su neka od mesnih jela koji naprosto oduševljavaju, kako vizualno, tako i okusom i mirisom.

 | Author: Ino Zeljak foto: Ino Zeljak

Svježi sezonski deserti savršeno će zaokružiti svaki obrok, a kao iznimno osvježavajući ističu se lava cake - spoj popularnog macha pudinga i sladoleda od vanilije i Mochi, najpoznatija japanska slastica, veoma slična sladoledu, koja se u Hrvatskoj poslužuje ekskluzivno u Takenoku.

 | Author: Ino Zeljak foto: Ino Zeljak

Kao pravi pioniri u praćenju svjetskih trendova u pripremi i serviranju hrane, Takenoko svojim novim menijem otvara proljetnu sezonu na najukusniji mogući način i donosi mnoštvo zanimljivih noviteta. Od interijera inspiriranog svjetskim metroploma, sjajne atmosfera, preko iznimne usluge, pa sve do pažljivo biranih vina i maštovite prezentacije jela, Takenoko predstavlja fine dining restoran u punom smislu te riječi.

 | Author: Ino Zeljak foto: Ino Zeljak

Stoga rezervirajte svoje mjesto na vrijeme i zaljubite se nove, proljetne okuse egzotičnog Japana. Adresa je Masarykova 22.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.