Recenzije 27. listopada 2016.

Zagorska klopa i pijača u najljepšem mogućem izdanju

Stara preša
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Asfalt, beton, gužva, ispušni plinovi, nervoza... Želite li za manje od 45 minuta vožnje od centra Zagreba pobjeći u mir tople kuće okružene voćnjacima, jezercima, peradi koja slobodno šeće okolo i, naravno, na vrhunsku hranu – imamo rješenje!

Klasično kasneći na svoju šihtu srijedom kad vodim emisiju Klasa hedonist na Radiju 101, iznenada me zaplahnuo miris kiselog kupusa i hrena iz jedne od adventskih kućica na Zrinjevcu.

Trenutno sam ubio kobasu s istima i odmah se zaljubio. Sutradan sam kao slučajno prošao istom rutom, a iz kućice su vijorile – sarme. Na kraju adventa je vlasnik kućice Stjepan Jakševac okrenuo i janje, i pao je definitivni dogovor da se posjeti mjesto gdje sva ta divna hrana i nastaje.

Niti godinu dana kasnije, stidim se, Gastro.hr se uputio u Zagorje...

Stara preša | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Seosko domaćinstvo Stara preša nalazi se u Šenkovcu, tridesetak kilometara zapadno od Zagreba, uz samu granicu sa Slovenijom (GP Harmica). Na posjedu se prvobitno nalazio ljetnikovac "Stančićevo"(1940.), zatim prva pučka škola, a kasnije učiteljski dom. Zgrada je napuštena od 1970. do 2000.god., kada je odobrena njena revitalizacija za izgradnju objekta u prvobitno stanje.

Obitelj Jakševac je zasukala rukave, i umjesto zapuštene močvare danas je tu prekrasno imanje koje se prostire na 1,7 hektara površine na kojem su smješteni restoran i veliki vinski podrum, idealni za krstitke, svadbe, godišnjice, rastave, degustacije, seminare.. . Uz zatvorene prostore restorana (80 osoba) i vinskog podruma (140 osoba) tu su i dvije ljetne terase broje 50 sjedećih mjesta.

Stara preša | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Ono što Staru prešu čini posebnom i poželjnom za bijeg iz metropole, je mali vidikovac, sjenica i klupe uz dva jezera, povrtnjak, vinograd i voćnjak. Najmlađi gosti mogu uživati na dječjem igralištu ili hraniti magarca Veseljka, patkice i guske. Za sve ljude bez vikendice – čisti užitak! Ugostiteljska ponuda sastoji se od autohtonih specijaliteta koji su pripremljeni prema starim i obiteljskim receptima, zagorska juha, juha od štrukli, purica s mlincima, pečena patka, teleća koljenica, punjena teleća prsa, jela ispod peke, punjena kokoš, svinjsko pečenje, janjetina i odojak s ražnja, salame od divljači, domaće kobasice i sirevi, sir i vrhnje, zapečene zagorske štrukle, jabuke u šlafrungu, razne štrudle...

Sezonski se nude srneći gulaš sa domaćim njokima, buncek sa restanim krumpirom i kiselim zeljem, domaće spremljene krvavice, češnjovke, prezvuršt, krpice sa zeljem, itd.

Stara preša | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Dan smo počeli kvalitetnim rakijicama u prekrasnom interijeru s kockastim stolovima, i starim vurama, radiom i zavjesicama po prostoriji.

Već kod predjela se pokazalo da „ne bu dobro“, jer su porcije obilne i izdašne. Sir i vrhnje su baza, špek, šunka i hren dobra podrška. Šunka je pogotovo zamamna, onako flafi, vlažna i sočna, a domaći hren i dalje adut za svako jelo. Tris juha pričaju svoju priču, dosta rijetka od gljiva, klasična zagorska, i iznenađujuća od štrukli. A onda bakanalije... Domaći pohani bataci, nakon kojih misliš da u Americi pohaju cvrčke, a ne piliće.

Stara preša | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Janjetina s kosti, pečena na ražnju, fantastično marinirama u limunskoj kupci. Za kraj, najbolja teleća koljenica dugo vremena unazad. Kako sam istinski obožavatelj svega nezdravog i nefotogeničnog, uslijedilo je iskonsko satiranje u žlundrama, kostima, hrskavicama i općenito – nije bilo za gledanje... Savršenstvo. U vinskoj ponudi su domaća otvorena vina: rajnski rizling, sauvingnon, chardonay, sivi pinot, portugizac i muškat.

Zeleni silvanac je mudar izbor unatoč mrvice provrelog šećera na kraju, dok je crnjak rezerviran za ljubitelje kiselije domaće zagorske kapljice.

Stara preša | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Deserti su posebna priča, dovoljna da se samo zbog njih otputite iz Zagreba. Čudovišno gigantske knedle s domaćim šljivama i jabuke u šlafroku – ma divota. Jesen u punom naponu, orasi i jabuke po podu, magarac i Minnessota mini svinja koji jedu sve iz ruke, i ne izbjegavaju slikanje (mago hoće malo ugristi, ali što sad), mir, tišina, priroda kakva je nekad bila. I bungalov za prespavati ako vas ponesu gemišti... 

Stara preša | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Stara preša je must have priča nakon svakog napornog dana u uredu i definitivno za sunčani ili bilo kakav slobodan vikend... za svaki slučaj, naručite se na njihovoj web-stranici ili facebooku.

A kako kaže chefica kuhinje, mama Biba - "Taman je krenula sezona bunceka zi zeljem, krvavica i češnjofki... Fina zimska masna hrana!"

Dobar vam tek! 

Stara preša | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.