Recepti 13. listopada 2014.

Aromatična kvinoja s crnom rižom

gastro postao gastro.24sata.hr
Ukusno jelo s crnom rižom, kvinojom i brojnim začinima

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 7

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 7

Potrebno vam je

  • 1 šalica kvinoja
  • 1 list lovorov list
  • sol
  • 4 žlica ulje maslinovo
  • 1 kom luk ,crveni
  • 3 režanj češnjak
  • 2 mala žlica kumin,sjemenke
  • 3 žlica limunov sok
  • 1 žlica korijander
  • 1 žlica peršin, list
  • 2 žlica mladi luk
  • svježe mljeveni papar
  • 1 kom avokado (mesnati dio)
  • 1 kom limun
  • 0.50 šalica riža, crna

Priprema

  1. Rižu sa jednom šalicom vode zagrijati do vrenja u manjoj posudi. Poklopiti, smanjiti jačinu vatre i kuhati dok se sva voda ne upije a riža omekša, otprilike 25 do 30 minuta.
  2. U posebnoj posudi kuhati kvinoju u 2 šalice vode sa lovorovim listom. Posoliti i zagrijati do vrenja, a zatim poklopiti, smanjiti jačinu vatre i kuhati 15-ak minuta. Procijediti, kvinoju vratiti u posudu u kojoj se kuhala, poklopiti i ostaviti 15 minuta. Lovorov list baciti, kvinoju promiješati vilicom i prebaciti u veću zdjelu.
  3. Zagrijati 2 žlice ulja u tavi i pirjati luk (zelene dijelove) oko 8 minuta. Dodati češnjak, kim pa kuhati još 2 minute, a zatim smjesu dodati kvinoji.
  4. Umiješati kuhanu rižu i dobro promiješati. Dodati preostale 2 žlice ulja, limunov sok, korijander, peršin i mladi luk pa sve dobro izmiješati. Začiniti sa soli i paprom po ukusu.
  5. Avokado oguliti, odstraniti košticu i narezati na kriške pa servirati uz salatu zajedno sa limunom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.