gastro postao
Savršeno osvježavajuća, kremasta i lagana
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 297
Potrebno vam je
- 2 šalica vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 0.75 šalica mlijeko kravlje, punomasno
- 1 kom limunova korica
- 0.50 šalica šećer, kristal
- 0.50 šalica list bosiljka
- 8 list menta
- 4 žlica voda
- 1 žlica želatina
- 0.75 šalica jogurt (3.2% masti)
- 450 g jagode
- 2 žlica šećer, kristal
- 7 list list bosiljka
- 7 list menta
Priprema
- Zagrijte vrhnje i mlijeko sa limunovom koricom i ½ šalice šećera na srednje jakoj vatri, uz miješanje dok se šećer otopi, a smjesa zagrije do vrenja.
- Maknite s vatre pa dodajte bosiljak i mentu. Poklopite i ostavite 30-40 min.
- Želatinu pospite po vodi u zdjeli i ostavite da stoji 10-15 min.
- Nauljite 8 kalupa za panna cottu s biljnim uljem neutralnog okusa.
- Procijedite smjesu vrhnja i mlijeka te odbacite koricu limuna i začine, a smjesu ponovno zagrijte na laganoj vatri.
- Zagrijanu smjesu prelijte preko želatine i miješajte da se otopi.
- Jogurt razmutite da bude gladak pa umiješajte u smjesu vrhnja i mlijeka.
- Dobivenu smjesu raspodjelite u pripremljene kalupe i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prekrijte ih prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.
- Sat vremena prije serviranja, na sitno nasjeckajte preostale listiće bosiljka i mente.
- Jagode razrežite na četvrtine ili osmine, ovisno o veličini, te ih posipite šećerom i usitnjenim bosiljkom i mentom. Nježno promiješajte i ostavite da odstoji sat vremena.
- Panna cottu izvadite iz hladnjaka. Istresite iz kalupa na tanjur ili je ostavite u kalupu.
- Prelijte s mješavinom jagodama i njihovim sirupom.