Recepti 03. listopada 2014.

Baklava

gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremite poznatu poslasticu i uživajte u jedinstvenom okusu baklave

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 25

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 177

Baklava

  • 250 g tijesto za savijače
  • 100 g maslac, slani

Nadjev

  • 100 g orah, suhi
  • 120 g bademi,mljeveni
  • 100 g pistacije
  • 50 g šećer, kristal

Sirup

  • 175 ml voda
  • 200 g šećer, kristal
  • 2 žlica limunov sok
  • kardamon

Priprema

  1. Prerežite listove po širini i dužini. Otopite maslac pa masnoću ulijte u zdjelu. Lim za pečenje namastite i obložite papirom.Listovi tijesta brzo se suše pa dok slažete baklavu, držite ih pokrivene i složite baklavu što prije. Uvijek ravnomjerno premažite listove maslacem te baklavu obvezno narežite prije pečenja kako se ne bi mrvila i pucala poslije.
  2. Za nadjev pomiješajte nasjeckane orahe, bademe, pistacije i šećer. Polovicu listova složite u lim, no prije svaki list premažite maslacem. Nanesite nadjev i složite ostale listove na isti način. Gornji list premažite masnoćom od maslaca.
  3. Složeno tijesto narežite na komade i pecite 25 min na 200°C. Pet minuta prije kraja pripremite sirup.
  4. U loncu zagrijavajte vodu, šećer, limunov sok i kardamon dok se šećer ne otopi. Kuhajte sve oko pet min. Maknite kardamon. Polijte baklavu vrućim sirupom i obilno pospite nasjeckanim pistacijama.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.