Recepti 15. siječnja 2015.

Baklava s domaćim korama

Baklava s domaćim korama
gastro postao gastro.24sata.hr

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 1377

Kore

  • 500 g pšenično brašno, bijelo
  • 1 dl voda
  • 5 kapi jabučni ocat
  • 1 kom jaje kokošje
  • 0.60 dl ulje, biljno
  • sol

Nadjev

  • 2 dl ulje, biljno
  • 750 g orah, mljeveni
  • 250 g šećer, kristal
  • 1 žlica limunova korica
  • 150 g grožđice

Sirup

  • 400 g šećer, kristal
  • 5 dl voda
  • 0.50 kom limun
  • vanilin šećer

Priprema

  1. Lim premažite uljem i redajte na njega kore. Svaku još jednom poprksajte uljem, a svaku treću pospite mješavinom mljevenih oraha i šećera, ribane limunove korice i grošđica. Ovako složenu baklavu prekrijte s 2­3 cijele kore i narežite je, nepečenu na manje rombove.
  2. Napravljeno tijesto pospite brašnom, poklopite zagrijanim loncem i ostavite pola sata. Odležano tijesto podijelite na nekoliko loptica. Svaku koru rastanjite u pogaču i premažite uljem ili mašću. Pažljivo razvlačite jednu po jednu koru preko stolnjaka na stolu, dok kora ne prekrije cijeli stol i prijeđe preko njega. Izrežite kore u veličinu lima za pečenje.
  3. Lim premažite uljem i redajte na njega kore. Svaku još jednom poprksajte uljem, a svaku treću pospite mješavinom mljevenih oraha i šećera, ribane limunove korice i grošđica. Ovako složenu baklavu prekrijte s 2­3 cijele kore i narežite je, nepečenu na manje rombove.
  4. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 C, oko 30­tak minuta.
  5. Za to vrijeme skuhajte sirup. Stavite šećer u posudu, dolijte vodu da prekrije šećer, limun i vaniliju, te kuhajte 20­tak minuta.
  6. Pečene baklave prelijte vrelim sirupom i vratite u mlaku pećnicu. Ostavite 15 minuta da kore upiju šećer.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.