gastro postao
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1377
Kore
- 500 g pšenično brašno, bijelo
- 1 dl voda
- 5 kapi jabučni ocat
- 1 kom jaje kokošje
- 0.60 dl ulje, biljno
- sol
Nadjev
- 2 dl ulje, biljno
- 750 g orah, mljeveni
- 250 g šećer, kristal
- 1 žlica limunova korica
- 150 g grožđice
Sirup
- 400 g šećer, kristal
- 5 dl voda
- 0.50 kom limun
- vanilin šećer
Priprema
- Lim premažite uljem i redajte na njega kore. Svaku još jednom poprksajte uljem, a svaku treću pospite mješavinom mljevenih oraha i šećera, ribane limunove korice i grošđica. Ovako složenu baklavu prekrijte s 23 cijele kore i narežite je, nepečenu na manje rombove.
- Napravljeno tijesto pospite brašnom, poklopite zagrijanim loncem i ostavite pola sata. Odležano tijesto podijelite na nekoliko loptica. Svaku koru rastanjite u pogaču i premažite uljem ili mašću. Pažljivo razvlačite jednu po jednu koru preko stolnjaka na stolu, dok kora ne prekrije cijeli stol i prijeđe preko njega. Izrežite kore u veličinu lima za pečenje.
- Lim premažite uljem i redajte na njega kore. Svaku još jednom poprksajte uljem, a svaku treću pospite mješavinom mljevenih oraha i šećera, ribane limunove korice i grošđica. Ovako složenu baklavu prekrijte s 23 cijele kore i narežite je, nepečenu na manje rombove.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 C, oko 30tak minuta.
- Za to vrijeme skuhajte sirup. Stavite šećer u posudu, dolijte vodu da prekrije šećer, limun i vaniliju, te kuhajte 20tak minuta.
- Pečene baklave prelijte vrelim sirupom i vratite u mlaku pećnicu. Ostavite 15 minuta da kore upiju šećer.
Izvor Skuhatćute