Recepti 13. listopada 2014.

Baklava s domaćim tijestom

gastro postao gastro.24sata.hr
Tajna dobre baklave krije se u brzoj pripremi

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 35

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 104

Potrebno vam je

  • 500 g pšenično brašno, bijelo
  • 3 dl voda
  • sol
  • 1 žlica ulje suncokretovo
  • 350 g orah, mljeveni
  • 1 šalica maslac, slani
  • 1 mala žlica ekstrakt vanilije
  • 1 mala žlica mljeveni cimet
  • med, vrcani

Priprema

  1. Od brašna, tople vode, soli i ulja umijesite žilavo tijesto. Stavite tijesto na podlogu posutu brašnom, premažite ga uljem i ostavite da odstoji pola sata.
  2. Razvaljajte tijesto pa ga razvlačite prstima. Krajeve tijesta odstranite, a razvučeno tijesto poprskajte uljem i ostavite da odstoji.
  3. Izmiješajte orahe i cimet. Na dno lima stavite kore tako da svaku premažete rastopljenim maslacem, a svaku drugu pospite orasima. Na vrh stavite dvije kore, prelijte maslacem i narežite kvadrate ili druge željene oblike.
  4. Stavite baklavu u zagrijanu pećnicu i pecite oko 50 minuta dok ne dobije zlatnožutu boju.
  5. Dok se peče, napravite sirup. kuhajte šećer i vodu. Maknite s vatre pa dodajte ekstrakt vanilije i med, dobro izmiješajte te prelijte baklavu. Ohladite baklavu prije posluživanja.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.