Ako nikada niste isprobali popularne ruske palačinke, sada je pravo vrijeme da to promijenite. Pripremaju se nezamislivo lako, a vole se sa slatkim i slanim nadjevima.
Blini se najčešće pripremaju u mini varijanti, ali i u klasičnom, većem obliku, pa stoga poprilično nalikuju našoj varijanti palačinka koje se zatim pune najrazličitijim nadjevima. Ono što ih čini drugačijima svakako je heljdino brašno, koje je kod pripreme ovih zalogaja naizbježno i čini ruske palačinke posebnima.
Rusi ih najčešće kombiniraju sa žlicom kiselog vrhnja, začinima poput kopra i vlasca te dimljenim lososom ili kavijarom, dok u slatkoj varijanti dolaze u spoju s čokoladom, šlagom i voćem. U slanim varijantama popularna je i ona koja spaja hren, ukiseljenu ciklu i dimljenu ribu svake vrste koju Rusi naprosto obožavaju.
U nastavku donosimo recept za pripremu klasičnih blinija, a na vama je samo da odaberete omiljeni nadjev i uživate u ovom divnom ruskom specijalitetu.
Potrebno vam je:
- 3 žlice brašna
- 2 žlice heljdinog ili raženog brašna
- 1 žličica šećera
- Prstohvat praška za pecivo
- 60 ml mlijeka
- 1 jaje
- 2 žlice maslaca
Postupak pripreme:
- U posudi pomiješajte obje vrste brašna, šećer, prašak za pecivo i malo soli.
- Dodajte mlijeko i žumanjak.
- U posebnoj posudi bjelanjak istucite u snijeg, pa ga umiješajte u smjesu sa žumanjkom.
- Dodajte dvije žlice otopljenog maslaca, još malo promiješajte.
- Na tavi otopite maslac i pecite male palačinke, nalik američkim. Palačinke je potrebno peći dok se na površini ne pojave mjehurići. Okrenite i pecite još pola minute s druge strane, pa ih prebacite na tanjur i poslužite tople.
Dobar tek!