Recepti 18. siječnja 2017.

Bretsel: Slano hrskavo bavarsko pecivo

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Izvana tamni i hrskavi, a iznutra toliko meki da se tope u ustima. Nećete im moći odoljeti kad ih jednom upoznate!

Pereci su omiljeno pecivo u Bavarskoj, a mogu se jesi samostalno uz čašu vrhunskog piva ili pak kao dodatak uz neko drugo jelo. Najčešće ih možete naći posipane krupnim zrnima soli, no mogu se naći i u slatkim verzijama sa čokoladom, šećerom ili orašastim plodovima.

Ovo bavarsko pecivo - Bretsel je u zadnjih nekoliko godina postalo popularno i kod nas. Može se kupiti u skoro svakoj pekarni. Ipak je najljepše domaće, toplo bavarsko pecivo, čiji recept upravo slijedi.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 3 žlice otopljenog maslaca
  • 20 g svježeg kvasca
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica usitnjenog kima
  • krupna sol

Priprema:

  1. Namrvite kvasac u 2 žlice mlake vode i dodajte malo brašna. Zamijesite tijesto od preostalog brašna, dignutog kvasca, maslaca i smrvljenog kima.
  2. Dugo mijesite, dodajući po potrebi mlake vode (otprilike 1 čašu). Pokrijte pa neka na toplome stoji oko 2 sata.
  3. Premijestite tijesto i oblikujte kobasice promjera 1 cm. Narežite ih i oblikujte u perece.
  4. Perece posložite na namašteni lim, premažite žumanjkom (sa 2 žlice vode). Pospite krupnom solju i sjemenkama kima.
  5. Pustite neka malo odstoji na toplome.
  6. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.