gastro postao
Izvorni dalmatinski rižot za ukusno gastronomsko putovanje
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 844
Potrebno vam je
- 1000 g sipa
- 4 režanj češnjak
- 1 vezica peršin, stabljika
- 1 kom luk ,crveni
- 2 dl riblja juha
- 450 g riža, polirana (ili brašno )
- 2 dl vino bijelo
- 1 dl ulje maslinovo
Priprema
- Sipa se dobro opere pod mlazom hladne vode, odstrani im se kost i oguli koža, a sa strane stavi nekoliko mjehura s crnilom i dobro ocijedi.
- U posudu se stavi maslinovo ulje, narezana kapula, peršin, usitnjeni češnjak pa kad zažuti, doda se riblji temeljac. Dinsta se na lagano dok kapula skroz ne omekša, a onda se doda sipa rezana na manje komade.
- Drži se na lagano desetak minuta, dok ne omekša, a onda doda crnilo, vino i rižu te kuha dok riža nije al dente - dakle, da nije raskuhana. Ako je riža popila svu tekućinu, a nije gotova, treba je zaliti s još malo temeljca.
- Po volji se, kada je rižot gotov, može dodati i malo kvasine.
Izvor "Kušaj i slušaj Dalmaciju 1", Profil