Recepti 28. ožujka 2017.

Desert koji se ne odbija: Semifreddo od limuna i meda

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Osvježavajuć i sladak, semifreddo od limuna i meda upravo je idealan desert za nadolazeće sve toplije dane

 | Author: Stockfood foto: Stockfood Ovaj desert nalik je sladoledu, samo još malo kremastiji i slasniji. Spojite limun i med u slasnu kremu, a zatim je ubacite u zamrzivač i pretvorite je u divan i osvježavajuć semifreddo stvoren za toplije dane.

Semifreddo možete pripremiti s podlogom ili bez, a odlučite li se za podlogu odlično će poslužiti keksi, piškote ili omiljeni orašasti plodovi.

Sjajna ideja bit će i šare od omiljenog kiselkastog džema poput onog od naranče. Napravite ih tako da na vilicu stavite malo džema, a zatim laganim pokretima prođite kroz smjesu. Ponovite nekoliko puta pa pustite da se sve zajedno dobro stisne.
 

 

Semifreddo se priprema nekoliko sati unaprijed, a idealna dužina stajanja u zamrzivaču bila bi preko noći. Ipak, nemate li toliko vremena, dovoljno će biti i nekoliko sati kako bi se smrznuti desert mogao rezati.

Za pripremu vam je potrebno: 

  • 3 bjelanjka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 6 žumanjaka
  • 5 žlica meda
  • 3 žlice limunovog soka
  • 1 žličica ribane limunove korice
  • 1 žličica želatine
  • 1 žlica vode

Priprema:

  1. Pripremite kalup za kruh tako da ga najprije obložite papirom za pečenje.
  2. U posudici pomiješajte želatinu i vodu.
  3. U drugoj posudi mikserom izmiksajte bjelanjke dok ne dobijete snijeg.
  4. U posebnoj posudi istucite slatko vrhnje i spremite u hladnjak.
  5. Na kraju na pari miksajte žumanjke s medom dok ne dobijete nešto svjetliju i gušću kremu, oko pet minuta.
  6. Maknite s pare pa ubacite želatinu, sok i koricu limuna.
  7. Silikonskom kuhačom pomiješajte najprije bjelanjke i slatko vrhnje, a zatim sve ubacite u smjesu od žumanjaka i laganim pokretima sjedinite.
  8. Prebacite smjesu u kalup za kruh i spremite u zamrzivač na najmanje pet sati, a idealno bi bilo preko noći.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.