gastro postao
Jedan od najpoznatijih specijaliteta od krumpira svakako je - francuski krumpir (“gratin dauphinois”) koji je ime dobio po francuskoj pokrajini dauphiné. Premda originalni recept sadrži tek krumpir (skuha se u ljusci pa se oguli i narezan na ploške peče zaliven vrhnjem ili mlijekom uz ponešto začina), mnogi ga ne mogu zamisliti bez ribanog sira, zapečenih jaja ili raznih kobasica i slanine.
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 283
Potrebno vam je
- 500 ml vrhnje kiselo (20% masti)
- 500 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 3 režanj češnjak
- 8 kom krumpir, mladi
- 100 g sir tilzit
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 190c. U veliku posudu stavite vrhnje, mlijeko i češnjak te pustite da lagano proključa. Izrežite krumpir gulilicom na tanke ploške (tri-četiri mm debljine), dodajte ih u vrhnje i pirjajte tri-četiri minute dok se ne prokuhaju.
- Lagano promiješajte smjesu i odvojite krumpir. Izvadite krumpir pomoću žlice s prorezom pa ga stavite u široku i plitku vatrostalnu posudu (dubine oko pet cm). Prelijte slojeve krumpira smjesom vrhnja, mlijeka i češnjaka (prije toga izvadite komadiće češnjaka).
- Prema želji možete sve posuti sirom koristi se gruyere, ali ako ga nemate, upotrijebite bilo koji tvrdi sir (montasia ili grana padano) ili kombinaciju polutvrdog tilzita, ementalera ili gaude s pikantnim pecorinom. Pecite krumpir u pećnici 30 minuta sve dok ne dobije zlatnu boju.
Izvor Skuhatćute