Recepti 16. listopada 2017.

Dauphinoise - zapečeni krumpir na francuski način

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Divne zlatno žute boje, hrskava korica i kremoznost najveće su prednosti pripreme gratiniranog krumpira na francuski način.

Gratinirani krumpir na francuski priprema se nešto drugačije od klasičnog, no upravo zato daje još slasnije rezultate.

 

Možda vas zanima... Punjeni krumpiri u koje ćete se zaljubiti Recepti

 

Krumpir se najprije kuha u mlijeku i slatkom vrhnju što ga čini mekšim, a uz dodatak češnjaka postaje aromatičniji. Pečenjem u pećnici postiže se divna hrskavost izvana te kremoznost iznutra. 

 

Možda vas zanima... Tyler Florence otkriva tajnu najkremastijeg pire krumpira Špajza

 

Krumpir pripremljen na ovaj način možete poslužiti uz mesna i riblja jela, no odličan će biti i sam, uz veliku zdjelu sezonske salate.

 

Možda vas zanima... Pizza s krumpirom zbilja postoji - imamo i recept! Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Potrebno vam je:

  • 1 kg krumpira
  • 150 ml mlijeka
  • 280 ml slatkog vrhnja
  • 2 režnja češnjaka
  • 100 g tvrdog sira
  • sol
  • papar
  • 1 žlica ulja


Priprema:

  1. U posudi zagrijte mlijeko, slatko vrhnje i lagano zgnječeni češnjak.
  2. Dodajte krumpir narezan na okrugle ploške, sol, papar i kuhajte sve na laganoj vatri pet minuta.
  3. Izvadite zgnječeni češnjak pa sve istresite u namašćenu posudu, pospite naribanim sirom i pecite oko 60 minuta na 180°c, zadnjih deset minuta temperaturu pojačajte na 200 stupnjeva kako bi se na vrhu stvorila fina korica.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.