gastro postao
Divne zlatno žute boje, hrskava korica i kremoznost najveće su prednosti pripreme gratiniranog krumpira na francuski način.
Gratinirani krumpir na francuski priprema se nešto drugačije od klasičnog, no upravo zato daje još slasnije rezultate.
Krumpir se najprije kuha u mlijeku i slatkom vrhnju što ga čini mekšim, a uz dodatak češnjaka postaje aromatičniji. Pečenjem u pećnici postiže se divna hrskavost izvana te kremoznost iznutra.
Krumpir pripremljen na ovaj način možete poslužiti uz mesna i riblja jela, no odličan će biti i sam, uz veliku zdjelu sezonske salate.
Potrebno vam je:
- 1 kg krumpira
- 150 ml mlijeka
- 280 ml slatkog vrhnja
- 2 režnja češnjaka
- 100 g tvrdog sira
- sol
- papar
- 1 žlica ulja
Priprema:
- U posudi zagrijte mlijeko, slatko vrhnje i lagano zgnječeni češnjak.
- Dodajte krumpir narezan na okrugle ploške, sol, papar i kuhajte sve na laganoj vatri pet minuta.
- Izvadite zgnječeni češnjak pa sve istresite u namašćenu posudu, pospite naribanim sirom i pecite oko 60 minuta na 180°c, zadnjih deset minuta temperaturu pojačajte na 200 stupnjeva kako bi se na vrhu stvorila fina korica.
Dobar tek!