gastro postao
Tart s domaćim breskvama pravi je ljetni, sočni desert
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 820
Prhko tijesto
- 500 g pšenično brašno, bijelo
- 0.50 kom prašak za pecivo
- 1 prstohvat sol
- 250 g maslac, neslani
- 100 g šećer, kristal
- 1 kom vanilin šećer
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 kom jaje kokošje
- 1 žlica vrhnje kiselo (20% masti)
- 1 kom limunova korica
Frangipane
- 150 g bademi,mljeveni
- 125 g maslac, neslani
- 85 g šećer, kristal
- 2 kom vanilin šećer
- 1 kom jaje kokošje
- 1 žlica tamni rum
- 0.50 mala žlica prašak za pecivo
Ostali sastojci
- 7 kom breskva
- 1 šaka listići badema
Priprema
- Prhko tijesto: Prvo napravite prhko tijesto i to tako da pomiješate 350 g glatkog i 150 g oštrog brašna sa praškom za pecivo, šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Dodajte ribanu koricu limuna te na kockice rezani hladni maslac.
- Rukama izradite brašno s maslacem dok ne dobijete finu mrvičastu smjesu. U tu smjesu dodajte 2 žumanjka i jedno cijelo jaje te žlicu kiselog vrhnja i dobro umijesite. Ako vam se lijepi kod miješenja, dodajte još malo glatkog brašna. Kad ste formirali lijepu kompaktnu kuglu od tijesta, zamotajte je u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odmori barem 1 sat (moje tijesto je odstajalo jedno 3 sata).
- Kad ste napravili prhko tijesto i kad je ono odmorilo u hladnjaku, a prije no što ćete ga valjati, krenite s pripremom frangipane nadjeva.
- Frangipane nadjev: Prvo sameljite bademe. Jaje izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte mu rum te malo praška za pecivo i na kraju omekšali maslac.
- Kad ste ove sastojke izradili u finu smjesu, dodajte bademe. I to je to – jednostavnije ne može!
- Tart: Na papiru za pečenje izvaljajte prhko tijesto, izbockajte ga vilicom te na njega namažite frangipane nadjev.
- Nadjev nanesite po cijeloj površini tijesta, ali si ostavite jedno 5 – 6 cm ruba koji će vam služiti za obrub. Po nadjevu složite breskve izrezane na ploškice i to tako da ih lagano utiskujete u nadjev.
- Kad ste utisnuli sve breskve, lagano prebacite rubove tijesta prema unutra te cijeli tart posipajte listićima badema. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva jedno 40-45 minuta, odnosno, dok rubovi tarta ne poprime lijepu zlatnu boju, kao i listići badema.