Recepti 05. veljače 2015.

Istarske fritule

Fritule
foto: Goran Jakuš
gastro postao gastro.24sata.hr
Zasladite se fritulama

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 489

Potrebno vam je

  • 500 g glatko brašno
  • 20 g kvasac, svježi
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 80 g grožđice
  • 1 kom limunova korica
  • 50 g šećer, kristal
  • 20 g maslac, neslani
  • 2 dl mlijeko kravlje (1.8% masti )
  • 50 ml rakija viljamovka
  • 5 g sol
  • 5 dl ulje suncokretovo
  • 25 g šećer, u prahu

Priprema

  1. U posudu, po mogućnosti s okruglim dnom, staviti prosijano brašno, sol, žutanjke, šećer, groždice, rastopljeni maslac, pola količine rakije i naribanu koricu od limuna.
  2. U posebnoj posudi rastopiti malo šećera i kvasac u 1 decilitar mlijeka i ostaviti na toplom mjestu da se kvasac digne.
  3. Tada ga isto dodati u brašno i doliti još toliko mlijeka da tijesto bude tako mekano da se može vaditi žlicom.
  4. Kuhačom dobro izmiješati tijesto i ostaviti ga oko 30 minuta da se diže.
  5. Tada žlicom uzimati dio tijesta i stavljati da se prži u vruće ulje.
  6. Kod prženja svaki komad okretati da sa svih strana porumeni.
  7. Pržene fritule posložiti na tanjur, poprskati preostalom rakijom i posuti šećerom u prahu.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.