Recepti 13. listopada 2014.

Glazirani luk kozjak s crnim vinom

Glazirani luk kozjak s crnim vinom
gastro postao gastro.24sata.hr
Luk kozjak ili ljutika posjeduje sva svojstva kao luk, no puno je aromatičniji, a ujedno i puno blažeg okusa

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 233

Potrebno vam je

  • 60 g maslac, slani
  • 450 g ljutika
  • 3.60 dl vino, crveno stolno (12 vol % alkoh.)
  • 1 mala žlica šećer, kristal
  • sol
  • 2 žlica vinski ocat
  • 1 grančica majčina dušica
  • 1 list lovorov list

Priprema

  1. Luk očistimo. U tavi zagrijemo 30 g maslaca pa popržimo luk. Pirjamo na vatri srednje jačine, povremeno okrećući. Dodamo vino, ocat, šećer, sol, majčinu dušicu i lovorov list.
  2. Kuhamo na slaboj vatri lagano oko 30 minuta. S pomoću žlice s prorezima prebacimo luk u posudu za posluživanje.
  3. Ostavimo da tekućina u tavi vrije na jakoj vatri dok ne bude nalik na sirup, pa umiješamo preostali maslac.
  4. Izvadimo grančicu majčine dušice i lovorov list i prelijemo umak preko luka. Odmah poslužimo.

Izvor 'Kuhinje svijeta - Francuska kuharica'

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.