gastro postao
Luk kozjak ili ljutika posjeduje sva svojstva kao luk, no puno je aromatičniji, a ujedno i puno blažeg okusa
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 233
Potrebno vam je
- 60 g maslac, slani
- 450 g ljutika
- 3.60 dl vino, crveno stolno (12 vol % alkoh.)
- 1 mala žlica šećer, kristal
- sol
- 2 žlica vinski ocat
- 1 grančica majčina dušica
- 1 list lovorov list
Priprema
- Luk očistimo. U tavi zagrijemo 30 g maslaca pa popržimo luk. Pirjamo na vatri srednje jačine, povremeno okrećući. Dodamo vino, ocat, šećer, sol, majčinu dušicu i lovorov list.
- Kuhamo na slaboj vatri lagano oko 30 minuta. S pomoću žlice s prorezima prebacimo luk u posudu za posluživanje.
- Ostavimo da tekućina u tavi vrije na jakoj vatri dok ne bude nalik na sirup, pa umiješamo preostali maslac.
- Izvadimo grančicu majčine dušice i lovorov list i prelijemo umak preko luka. Odmah poslužimo.