Recepti 13. listopada 2014.

Granola - hrskavi domaći müsli

Granola - hrskavi domaći müsli
gastro postao gastro.24sata.hr
Doručak je za našu blogericu Neli najvažniji obrok u danu, stoga sama priprema mirisnu granolu

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 6

Granola

  • 2 šalica zobene pahuljice
  • 1 šalica miješani orašasti plodovi
  • 0.25 šalica med, vrcani
  • 0.25 šalica muscovado smeđi šećer
  • 0.25 šalica ulje suncokretovo

Začini

  • 0.50 mala žlica mljeveni cimet
  • 0.25 mala žlica muškatni oraščić
  • 0.25 mala žlica klinčići u prahu
  • 0.25 mala žlica đumbir u prahu
  • sol

Ostalo

  • 1 šalica sušeno voće
  • 1 kom bjelanjak kokošji

Priprema

  1. Pećnicu upalite na 150 stupnjeva.
  2. U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, nasjeckane orašaste plodove, začine i sol.
  3. U zasebnoj zdjeli pomiješajte med, smeđi šećer i ulje.
  4. Tekuće sastojke ulijte suhim sastojcima i rukama dobro izmiješajte.
  5. Umutite bjelanjak da postane lagano pjenast te ga dodajte smjesi pa ju rukama ponovno izmiješajte.
  6. Granolu stavite na papir za pečenje na plosnati pleh te smjesu ravnomjerno razvucite po cijeloj površini pleha.
  7. Pecite cca 30-35 minuta odnosno sve dok ne postane zlatno smeđe boje. Pred kraj pečenja pazite jer lako zagori. Nikako ne miješajte smjesu prilikom pečenja, mora ostati u jednom komadu. Nemojte se obeshrabriti ako je smjesa mekana kad ste ju izvukli iz pećnice, hlađenjem će se stvrdnuti.
  8. Pleh ostavite da se skroz ohladi. Možete i preko noći.
  9. Ujutro granolu razbijte na manje komada rukama ili kuhinjskim batićem. Biti će fantastično hrskava. Tako usitnjenoj dodajte nasjeckano suho voće, sve izmiješajte i spremite na suho mjesto. Staklenka i u smočnicu.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.